Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иконата на “Св. Георги Зографски” ще бъде тържествено посрещната в столичния храм “Св. св. Кирил и Методий” в кв. “Красно село” в събота. Изписана е като точно копие на главната светиня на българския светогорски манастир “Св. Георги Зограф” – т.нар. Фануилска икона на Св. Георги. Тя е с размерите на оригинала (134 х 83 см), с красив релефен златен обков. Повече от месец е в Зографската света обител.

От 17 ч в събота светинята ще бъде внесена с лития в църквата, след което там ще започне празнична вечерня по атонски устав. Богослужението ще продължи до 23 ч с певци на двата клироса. Ще съслужат много столични свещеници.

С благословението на патриарх Неофит иконата на св. Георги ще остане в храма. Духовенството там се надява да бъде построен и параклис, посветен на раннохристиянския великомъченик и чудотворец св. Георги, където да се съхранява иконата.

Църковното предание свързва Фануилската икона на св. Георги с основаванието на Зографската света обител. Тя се появява по чудодеен начин в храма след молитва на монасите, основатели на обителта, и така Бог открива волята Си кой да бъде покровителят на новия манастир в градината на Св. Богородица. Оригиналът на тази древна икона се е съхранявал няколко века в манастира “Фануил”, близо до Лида, родното място на св. Георги. Местното предание разказва, че една нощ образът на светеца върху главната им икона се заличил и изчезнал, а на игумена Евстратий било открито, че иконата е била пренесена на Атон.

Фануилската неръкотворна икона на св. Георги днес е една от най-големите светини на Света гора.