Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

От общо 6 отстреляни диви прасета в закрит ловен комплекс край село Българево, община Каварна, 4 са дали положителна проба за африканска чума. Ловът е бил миналата неделя от ловно сдружение „Зеленка”.На ловците е направило впечатление, че глиганите не се разпръскват да бягат, скупчвали са се, а някои са имали и пяна около ноздрите.

Това предизвика спешно заседание на областния координационен център за епизоотичната обстановка. „Направени са две зони – инфектирана и буферна ог 20 км, които влизат почти всички населени места на обшините Шабла и Каварна, които са десетки” – каза зам-областният управител на Добричка област Красимир Николов. В комплекса, който е 101 хектара, ше бъдат унишожени всички диви прасета – около 60, а после ще бъдат загробени в специални трупни ями. Ще бъдат отстрелвани и хищници ката чакали и лисици. Акцията ще е в съобота. Заразата може да се пренесе от хора, птици, малки хищници и др.

„Кметовете споделиха, че хората с прасета в тъй нар. задни дворове проявяват разбиране и са започнали да ги колят. В двете общини Каварна и Шабла има около 600 домашни прасета. Наблиза няма голям животоновъден комплекс за прасета” – каза още Николов.