Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка ЕЛЕНА ФОТЕВА
Снимка ЕЛЕНА ФОТЕВА

Бургаският окръжен съд не пусна Петър Биберов-Кюфтето, обвинен, че е поръчал палеж срещу фоторепортера Борислав Пенков в нощта на 14 октомври.

Според магистратите има достатъчно доказателства на този етап, че Биберов е извършил престъплението, в което  е обвинен. 

За на-тежката мярка пледира прокуратурата, която посочи, че обвиняемият може да се укрие в чужбина, тъй като често пътувал зад граница. Освен това трети анонимен свидетел посочвал в показанията си, че задържаният Петър Биберов-Кюфтето е поръчал палежа срещу бургаския фоторепортер Борислав Пенков. Според появилия се таен свидетел на него също е било предлагано да извърши наказателната акция, но той отказал, притеснен, че става дума за журналист.

"Очаквам анонимните свидетели да станат 30", реагира Биберов в съдебната зала. "Цялата история е съшита с бели конци. Няма никакви доказателства освен показанията на тези трима свидетели. Вторият задържан по случая /Румен Янакиев, обвинен като директен извършител - б.а./ твърди , че има алиби. Че камери в района на Турското консулство би трябвало да са го снимали как в нощта на палежа се прибира при приятелката си. Защо разследващите не са проверили алибито му", попита в залата адвокат Димчо Тодоров, защитник на Биберов.

Според прокуратурата обаче има достатъчно доказателства, че обвиняемият Петър Биберов е извършил престъплението, в което е обвинен. Държавното обвинение припомни, че през 2009 г. той е осъден на 4 г. и 8 м. за участие в престъпна група, извършвала рекет и палежи. В същата група е бил и задържаният Румен Янакиев, а според прокуратурата нямало как да не се направи аналогия между двата случая. 

От 1 октомври т.г. Биберов започнал да изтърпява мярка пробация, която му бе наложена по друго дело, в което ответник отново е фоторепортерът Борислав Пенков. То бе образувано след като през ноември, м.г. Биберов нападна и удари Пенков край заведение в Морската градина. Там журналистът бил пратен служебно, за да снима щети от пожар в ресторанта. По това дело Биберов се призна за виновен и сключи споразумение с прокуратурата. Две седмици по-късно обаче бе подпалена входната врата на Пенков, а пожарът нанесе сериозни щети на целия вход в бло