Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васил Велев СНИМКА: Архив
Васил Велев СНИМКА: Архив

В България имаме най-дългото майчинство - 410 дни. И по този показател сме №1 в ЕС. При минимум 14 седмици. След тези 410 дни високоплатени, има още 12 месеца. И след това майките имат право на още две години отпуск за сметка на тези, които нямат деца. Това се прави, за да се справи с демографския срив. А раждаемостта от 2010 година, когато имаме високоплатено майчинско следва срив. А преди да се увеличи майчинското има увеличение. Това заяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал по Нова тв.

"Не може да се справим със ситуацията. България е с най-много чиновници. С най-много служители на МВР. И няма кой да изработва парите за майчинство", допълни той. Заради това бизнесът иска да отпадне втората година.

"Изчезваме като нация, защото все по-малко хора вкарват пари в бюджета. А се увеличават тези, които го консумират", допълнат той.

"Ако 380-те лева, които се полагат за втората година се дават за намаляването на таксите в яслите, ще стане различно. Бизнесът ще тръгне да ги прави", допълни той.

Той апелира да се вдигне бюджетът на библиотеките. "Защото все по-малко четем, не знаем как да се изразим и после се обясняваме какво искаме да сме казали", допълни той.

Богатите държави не го правят. България не го е правила преди 10 години и нещата са били по-добре.