Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Том Боуен завещава на света една наистина работеща практика. Но какво всъщност представлява тя и защо той я нарича "дар от Бога"?

Боуен е холистична терапия, която цели да върне равновесието в тялото. Към нея често се обръщат хора, които изпитват силни болки, които нормалната медицина твърди, че не може да излекува. Противоположно на нея, Боуен терапевтите могат да се справят с всичко - от болки във врата, мускулите на ръцете и краката, та чак до мигрени и дори тревожност.

Лечението е напълно безвредно и безболезнено. За разлика от остеопатията например, няма резки движения или плашещо изпукване на костите. Боуен терапията разчита само на поредица от нежни движения върху определени мускули,сухожилия,лигаменти, които пренасочват енергия към проблемните райони и подтикват ресурсите на тялото сами да се активират и да гоизлекуват. Освен нервната система, във възстановяването на тялото се включват и лимфната и кръвоносната системи.

Продължителността на сесиите е между 30 минути и 1 час, а броят на посещенията, за да е ефикасно цялостното лечение, зависят изцяло от организма на всеки човек - понякога за пълно възстановяване са нужни едва една - две терапии, но ако става въпрос за хронични заболявания, сесиите могат да продължат и по-дълго време.

Лечението с терапията се състои от нежни движения, изпълнявани с пръстите или палците на ръцете по точно определени места от тялото. След натиск от страна на Боуен терапевта върху даден мускул, на мястото се образува вдлъбнатина. Тя се изпълва с течност за около две секнуди и след като се отпусне се появяват специални енергийни вълни. В тях се задържа положителната енергията на тялото, която достига до всяка точка, нуждаеща се от помощ благодарение на колагена и водата. Две минути са нужни на тялото да се зареди с енергийния заряд на вълната. Въздействието на Боуен метода е насочен най-вече към повишеното производство на колаген. Синтезът на този жизненоважен белтък се стимулира при изпълнение на техникита.

Има няколко механизма, които са важни за успешната Боуен терапия. Един от тях е проприорецепция, при който терапевта стимулира сетивните влакна в края на периферната нервна система. Те се намират в съединителните тъкани, мускули, сухожилия, ставни връзки и фасции. Най-голяма роля за ефикасността на Боуен терапията играе нонцицепторът. Наричат ги рецептори на болката, защото именно те изпращат на мозъка сигнала, че нещо се случва с тялото ви. Получавайки тази тревожна информация, мозъчната кора изпраща рефлекс, който налага на тялото да започне заздравителен процес. През цялото това време фасцията се свива около мястото, от които произтича болката и ограничава движенията на тъканта около него. Дори след като причинителят на болка е отстранен, фасцията може да остане свита, причинявайки дискомфорт.

Но какво е фасция? Те играят огромна роля в поддържането на структурната форма на тялото. Фасцията има за цел да направи движението на течностите към всички тъкани максимално лесно. Всеки нерв, орган, мускул и кръвоносен съд в тялото ни е обграден от тази структура, която е и най-разпространена в организма ни.

Когато терапевта изпълнява техникатата на Боуен върху мускулите се създава вибрационен импулс, който по пътя си към главния мозък, преминава през различни зони на тялото. Точно тук се крие причината, движението само върху една точка да създава чувства за релакс и в други части на тялото.

80% от функциите на тялото ни се контролират от вегетативната нервна система и точно тя е причинителя на голяма част от болките и болестите в тялото. Двата дяла - симпатиков и парасимпатиков трябва да са в баланс, но заради напрегнатото ни ежедневие, често симпатиковият дял е доминантен. Техниката на Боуен има за цел да върне изгубени баланс и за това активизира парасимпатикуса. По този начин в тялото се създава усещане за спокойствие, а много от пациентите дори заспиват по време на процедурата.

Оказаният натиск върху тъканите променя техният заряд и нивото на течностите. Той променя пиезоелектричния потенциал на фасцията, освобождавайки тъканите. В този случай, техниката на Боуен има едно скрито предимство – докато всички други лечебни терапии също създават пиезоелектричен ефект в тъканите, то Боуен терапията изпълнява движенията напречно на колагеновите фибри, създавайки силен стрес за колагена и отключвайки максимален пиезоелектричен поток.

От значение за успешната Боуен терапия е и освобождаването на мускула. То създава така наречените солитон вълни, които имат свойството да задържат енергията в себе си, без да я изгубят, и да я предадат на максимално много органи в тялото. А тъй като тялото ни е, в по-голямата си част, вода, те се движат лесно и необезпокоявано през него.

Но не само правилният натиск е важен за лечението. Друга съществена част от Боуен терапията са паузите между движенията. Това е периодът през който невротрансмитерите приемат и предават информацията от изпратените съобщения.

Тъй като Боуен техниката е свързана с дълбока релаксация на организма, тя се извършва на тихи места, без да има допълнителна музика, светлина или какъвто и да било дразнител към тялото. Терапията е подходяща и за хора, които не обичат да бъдат докосвани от непознати, тъй като може да се извършва и през дрехите, стига материята да е по-лека и тънка.

Боуен терапията помага за :

* мускулно-скелетни и ставни проблеми, като замръзнало рамо, болки от пренапрежение, проблеми с тазобедрените стави и колената, навяхване на глезените,бурсити;епикондилити

* болки в гърба;

* болки в кръста ;

* ишиас;

* гръбначни изкривявания;

* спортни травми ;

* Справя се с дисбаланса и проблемите на вътрешните органи;

* Безплодие, аменорея ,дисменорея,поликистозни яйчници ;

* главоболие и мигренозни състояния;

* неврологични проблеми;

* хормонален дисбаланс ;

* депресия;

* синдром на хронична умора ;

* фибромиалгия;

* бронхиална астма ;

* сенна хрема;

* проблеми с бъбреците;

* неразположения по време на бременност ;

* колики при бебета;

* нощно напикаване;

* авто-имунни заболявания;

* алергии;

*стомашно-чревни разстройства са също проблеми, които техниката може да лекува.

Релаксацията помага не само на физическото ни тяло, но и на душевното ни състояние. Спокойто се справя със стреса и напрежението, депресията, хроничната умора и емоционалния дисбаланс.

За повече информация посетете сайта на Холистично.