Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Винаги преди състезание ходел до Рилския манастир

l Ако родителите му са в публиката, го разсейват и губи концентрация

l През 2015 г. 8 дни преди световното чупи крак и едва преди 3 месеца му вадят пироните от операциите

l Около него се тълпят обожателки, но той си има сериозна приятелка и държи на връзката си с нея

Красавецът от Дупница, който сътвори чудо на световното по борба в Унгария, изобщо не очаквал мечтания медал.

21-годишният Кирил Милов замени в последния момент титуляря в категорията Николай Байряков, който получи контузия.

Дебютантът загуби схватката за титлата в категорията до 97 кг в класическия стил, но постигна най-големия успех за мъжката ни борба от 2013 г., когато Иво Ангелов триумфира на шампионата на планетата.

"Изобщо не очаквах да застана на мястото на Байряков,

защото съм по-малък на възраст и се подготвях за световното до 23 години, което е след около седмица - споделя пред "168 часа" Кирил Милов. - С титуляря постоянно тренираме заедно, но 10 дни преди световното за мъже той се контузи и треньорите ми гласуваха доверие. Казаха, че аз трябва да отида и да представя България."

Всъщност на подготвителния лагер са само двамата младежи и нямало кой друг да застане на мястото на Байряков.

"В първите 2 дни беше голям шок за мен, но после се мобилизирах - спомня си Милов. - Изобщо не съм си помислял, че мога да спечеля. Исках много да взема медал, но не знаех, че ще стигна до финал за титлата."

Каква е тайната на успеха на младия борец? Преди състезание

той задължително посещава Рилския манастир,

Кирил винаги посещава Рилския Манастир
Кирил винаги посещава Рилския Манастир

направил го и преди да замине за световното в Будапеща, а ден преди турнира задължително се разхожда в планината.

"Обичам да оставам сам и да съм сред природата - казва Милов. - Не мисля много за даденото състезание, защото така се напрягам психически. Отпускам се и тренирам. Когато отида на състезание, съм свеж."

Въпреки че младата надежда донесе сребърен медал за България, това не му гарантира място сред титулярите.

"Ето ви пресен пример - Байряков изведнъж получи контузия и се наложи аз да го заменя - разказва Милов - Никога не е сигурно мястото, защото не се знае какво ще се случи. Знам го от личен опит, защото през 2015 г. счупих крак 8 дни преди световното за кадети, което ми донесе много проблеми и операции. Чак преди 3 месеца ми извадиха пироните."

2015 г. започва впечатляващо за Кирил Милов. Печели републиканска титла, взема и множество други награди, но идва лятото, когато

чупи крака си по време на баскетбол

"Правихме тренировъчни борби, беше петък - спомня си Кирил. - Първите седмици тренираме по-здраво и към края вече по-леко. Играта беше за емоция, да поиграем и да се отпуснем, да внимаваме да не се контузим. Тичах с топката доста бързо, а зад мен бяха няколко противници, но стъпих накриво, кракът ми изпука. Паднах на земята с топката, изкрещях и веднага ми донесоха вода. Жената на треньора е медицинска сестра и много помогна. Взехме аптечка от колата, защото течеше кръв. Сложихме марли, вързахме крака и чакахме линейката, но тя не дойде веднага и те решиха да ме откарат с кола от Тетевен до София."

Следват

2 дни в болницата

с гипсиран крак,

защото той постъпва през уикенда, а тогава няма лекар, който да му направи операцията. Интервенцията минава добре и стои още 4 дни в болницата.

Въпреки травмата Милов успява да се възстанови и след 6 месеца печели второ място на международния турнир "Петко Сираков".

21-годишният борец има и други награди с които се гордее. През 2014 г. той получава сребърния медал в категория до 84 кг на Младежките олимпийски игри в Нанджин.

"Чувството е неописуемо. Прекрасно е, когато знаеш, че си се трудил толкова дълго време и когато се качваш на стълбичката да ти закачат медала - разказва Милов.

- Пожелавам на всички млади спортисти да изпитат това чувство, да продължават да се трудят и да сбъдват мечтите си и да ги следват."

През същата година той става и европейски шампион за кадети на първенството в Самоков.

"Подкрепата тогава беше доста сериозна, цялата публика викаше - спомня си борецът. - На финала имах няколко момента, когато едва ли не

за малко щях да

се предам

Но като чух окуражителните викове, ми дойде вътрешна сила и не се предадох. Когато ми вдигнаха ръката, цялата публика стана на крака, чувството не може да се опише."

Борецът мечтае за медал от олимпиадата за мъже.
Борецът мечтае за медал от олимпиадата за мъже.

Факт е, че където и да има състезание Кирил Милов винаги се радва на много фенове, но има и такива, които му пречат.

"Ако в публиката са родителите ми, се разсейвам и не се чувствам на място - категоричен е Кирил Милов. - Искам да се доказвам повече на тях. Мисля главно за това да се представя по-добре и това ме разконцентрира. Затова предпочитам те да не са в залата. Останалите много ме мотивират."

Всъщност концентрацията в този спорт е много важна. Дори секунда разсеяност може да доведе до изпускане на захват и срещата приключва със загуба. Вероятно по тази причина на световното в Будапеща Кирил Милов беше изключително съсредодоточен в борбата.

"От всички награди тази, която взех сега, най-силно съм я искал - споделя Кирил Милов. - Медал от световно за мъже.

Това ми беше мечта,

радвам се, че се осъществи, но с много труд, желание и концентрация."

Следващата цел на младата надежда е медал от олимпиадата, която е през 2020 г. в Токио.

"Не мисля, че има спортист, който да се занимава с даден спорт и

да не иска да стане олимпийски шампион

Или поне да стигне до медалите - разказва Милов. - Всички се надяват да станат шампиони, но са необходими много лишения. Затова започвам да се готвя още отсега."

Въпреки младостта си Кирил си дава сметка, че славата е преходна, и цени истинските неща в живота.

"Когато човек е на върха, винаги има повече приятели и повече почитатели, но когато паднеш, положението е по-различно - споделя младежът. - Бил съм и в двете ситуации. Но се радвам, че имам истински приятели, които ме подкрепят и в трудните моменти са били до мен."

Всъщност за своите близки Кирил може да отдели само уикендите, и то когато не е на подготвителен лагер.

"Въпреки тренировките през събота и неделя съм свободен, а като съм на лагер цял месец, нямам почивка и никакво свободно време - разказва борецът. - Но като се качиш на стълбичката забравяш за тези трудни моменти."

Кирил Милов не е вярвал, че ще се радва на подобни успехи, когато започва да се занимава с този спорт, защото всичко започва на шега.

"Бях четвърти клас и както се разхождах с един мой приятел, той ми каза, че трябва да отиде до залата по борба, за да каже, че ще отсъства от тренировка - спомня си Милов. - Стана ми интересно и го попитах какво е това. А той ми каза: "Ела и ще видиш." Първоначално започнах на шега, дори не ходех редовно. В един момент обаче

ме поискаха от всички по-големи отбори в България,

но аз реших да отида в "Левски". И така от 6-и до 12-ти клас бях в спортното на "Левски"."

След това борбата става начин на живот, без да пречи на личния му занимания.

Красавецът се радва на доста обожателки, след като започва да трупа медали и известност. Той обаче изобщо не залита по различните предложения, защото си има сериозна приятелка.

21-годишният младеж в момента учи в Югозападния университет, а борбата се превръща в негова професия.