Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С портрета на Мария старозагорци поискаха незабавно свобода за нея, когато се разчу, че тя е посегнала на насилника си, за да се защити.
С портрета на Мария старозагорци поискаха незабавно свобода за нея, когато се разчу, че тя е посегнала на насилника си, за да се защити.

Прокуратурата внесе  обвинителния акт, разследва случая 2 години и 3 месеца

“Разследването на случая с Мария продължи колкото и разследването на фалита на КТБ” - така адвокатът на момичета Валентин Димитров коментира, когато миналия вторник окръжната прокуратура в Стара Загора внесе в съда обвинителен акт срещу 20-годишната Мария Гиздева. Разследването срещу нея продължи почти 2 години и 3 месеца. Случаят е от 25 юли 2016 г. Тогава според разказа на Мария, в дома си старозагорецът Богдан Динев започнал да я насилва сексуално и за да се защити, тя го пробола с нож.

От прокуратурата уточниха за “24 часа”, че срокът на разследването наистина бил удължаван няколко пъти, но това е според закона и нямало прекомерно забавяне. По-дългото разследване било нужно, за да бъдат направени множество процесуално-следствени действия за изясняване на обективната истина. Иззети били веществени доказателства, разпитани са свидетели, изготвени са заключения по назначените експертизи. Една от задачите например била да се докаже дали наистина мъжът е починал от кръвозагуба, или заради прекарания по-рано тежък исхемичен инсулт.

Мария вече е обвинена, че е “причинила смърт по непредпазливост на 62-годишния тогава Богдан Динев вследствие на умишлено нанесена му от нея тежка телесна повреда”.

Ако бъде призната за виновна по това обвинение, тя може да влезе в затвора за срок от3 до 12 години, уточниха от апелативната прокуратура в Пловдив.

В Стара Загора Динев беше известен повече като Боньо Фаса, човек с дебело криминално досие и мутра от най-ниските прослойки. След смъртта му стана ясно, че той има над 25 години “стаж” по затворите, където е лежал в по-младите си години, включително и за изнасилване. Последните му присъди били за закана за убийство и за грабеж. В архивите на съда е описан като “български гражданин със средно образование, разведен, безработен, осъждан”. Като бил по-млад, плашел дори с вида на тялото си, цялото в татуировки. А

в затвора

посягал

и на мъже

Богдан Динев живеел сам в приземен етаж на къща на старозагорската улица “Чая”. На 26 юли 2016 г. той е открит мъртъв от племенницата си. Според запознати трупът бил гол и потънал в кръв. Любопитна подробност е, че след като завършиха следствените действия и прокуратурата върна тялото на мъртвия на близките му, той бе погребан някак набързо и без много шум. Не се появи некролог за смъртта му.

Няколко часа след като се разчу за смъртта на мъжа, в полицията се предаде 18-годишната по онова време ученичка от Търговската гимназия Мария Гиздева. Направи го, след като минала край къщата и разбрала, че душманинът ѝ е починал. Тя първо разказала на униформените, че предния ден Боньо я примамил в дома си, започнал да я изнасилва и тя, за да се защити, в суматохата го

наръгала в

дясното бедро

с кухненски нож, който грабнала от масата в стаята му. Сега в обвинителния акт прокуратурата уточнява, че тежката телесна повреда се изразявала в “постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, причинено от прободно-порезно нараняване на дясното бедро със засягане на множество разклонения на бедрената артерия и вена, в резултат на което последвала остра кръвозагуба”.

До момента страните по делото за смъртта на Боньо Фаса не са получили копия от обвинителния акт. Адвокатите казват, че все още не са го чели и не могат да коментират. Наблюдаващият прокурор от окръжната прокуратура в Стара Загора Петко Георгиев категорично отказва да дава повече подробности пред медиите. Но юристи са впечатлени, че поне от диспозитива на обвинителния акт, който стана обществено известен, не става ясно защо е нанесена тежката телесна повреда на потърпевшия, не се говори и за самозащита на извършителката.

Момичето първо бе обвинено за умишлено убийство и задържано в ареста за 72 часа от прокуратурата. Градът настръхна, неголяма група граждани се самоорганизираха в социалните мрежи и поискаха незабавно свобода за Мария.

“С постъпката си Мария реформира съдебната система, като възмезди насилника си. Ако той обаче не беше на свобода, а в затвора, където му бе мястото след серията престъпления, които е извършил, сега тя нямаше да е в ареста”, коментира тогава Стоян Тодоров от Стара Загора, един от протестиращите.

След 3 дни ученичката излезе на свобода срещу парична гаранция от 500 лева. Това стана възможно, тъй като първоначалното обвинение срещу нея за умишлено убийство бе променено в нанасяне на средна телесна повреда, от която е настъпила смъртта на пострадалия. На излизане от ареста тя бе посрещната с аплодисменти от протестиращи и журналсти, които бяха наоколо. Но още тогава направи впечатление, че липсват съучениците ѝ.

Тъй като семейството на Мария е бедно, а баща ѝ живее и работи в Гърция, колеги на майка ѝ Пенка, продавачка в супермаркет, събраха парите за гаранцията. Тогава защитникът й адвокат Валентин Димитров каза, че очаква делото срещу нея да бъде прекратено поради липса на престъпление, тъй като клиентката му действала в условията на неизбежна отбрана. Сега обръща внимание на факта, че от средна телесната повреда, нанесена на Фаса, в обвителния акт вече е квалифицирана като тежка.

Всичко вече зависи от съда, но вместо лесен за решаване, както изглеждаше в началото, предстоящият по случая съдебен процес може да се окаже дълъг и тежък, вероятно той ще мине през три съдебни инстанции, не изключват юристи. “От самото начало Мария твърди, че се е защитила от насилника си и няма как да признае вина и да поиска съкратено съдебно следствие”, смята адвокатът. Той разказва, че момичета още живее под стрес след станалото. В края на юли 2016 г. ѝ бе предложено да бъде настанена в Кризисен център, но тя предпочете да остане при майка си и по-големия си брат.

Макар че през тези 2 години Мария успя да завърши средното си образование като частна ученичка, тя не се е отърсила от ужаса, преживян в къщата на Боньо.

Остана без

абитуриентски

бал, а косата ѝ

почна да капе, затова трябвало да носи перука. Няколко седмици след случая Мария сама се оплака, че приятелите ѝ я изоставяли, разделила се е и с гаджето си Ахмед.

С Боньо Фаса се запознала в кафенето, където работела като сервитьорка през лятната ваканция. Тя се била преместила със семейството си да живее в Стара Загора от Твърдица 5 години по-рано и нямало как да знае, че възрастният мъж е известен в града с това, че търсел непрекъснато контакти с по-млади от него жени и момичета. Пред нея се показал като добродушен дядо. Оплакал ѝ се, че бил в лоши отношения с дъщеря си, която била на нейните години. Мария по думите на адвоката ѝ била добро, но наивно момиче, решила да помогне на мъжа да се сдобри с щерка си. Трогнала се, защото баща ѝ е в Гърция и знаела какво е родителят да е разделен от детето си. Приела поканата и една вечер след работа, по светло към 19 часа, отишла в дома му.

Оказало се, че дъщерята никаква я няма - по принцип Изабела живее в Германия. Но Боньо настоял Мария да влезе в стаята, да ѝ покаже албум със снимки. Най-напред двамата разговаряли на вратата, но гостенката пожелала да ползва тоалетната и влязла. Тогава домакинът - по разказа на Мария, защото други свидетели нямало - заключил вратата, ударил ѝ шамар през лицето и понечил да я изнасили, като я дърпал към себе си с думите: “Сега ти ще си моя, те ще си моята жена”. Тя се опитала да го умилостиви, като го излъгала, че е девствена, но той я “успокоил”, че всичко си има първи път.

Момичето не очаквало нападението, нямало и как да се обади на приятеля си за помощ, защото не било платило телефона си. Затова грабнала ножа от масата, когато едрият мъж стигнал в гаврите си дотам да събуе панталона си, след което натиснал главата ѝ към слабините си и пожелал “френска любов”. За повече явно нямал сили, тъй като не бил в добра физическа форма след прекаран неотдавна инсулт. Тийнейджърката твърди, че ако не го била намушкала, последствията за нея можело да са още по-тежки - например да ѝ отреже крака или дори да я убие, защото въпреки всичко в нейните представи бил много як мъж.

След схватката Мария оставила ранения си нападател в стаята му и си тръгнала само по дънки, гола над кръста. Случайна съседка ѝ дала дреха, за да се прикрие. Вкъщи се прибрала окървавена. Разказала на майка си, че е изнасилена и че се е защитила с нож, но не позволила да се обадят веднага в полицията.

“Беше неадекватна и много уплашена, първо ми каза, че кръвта по дрехите ѝ не е нейна”, разказа тогава майката.

Когато се предала на другия ден, Мария върнала и дебитната карта на Богдан Динев, която според адвоката ѝ прибрала по погрешка с дрехите си в бързината, когато си тръгнала. Според обвинението обаче на 25 и 26 юли тя “в условията на продължавано престъпление използвала общо 6 пъти платежен инструмент - банкова дебитна карта, издадена на името на Б. Д., без съгласието на титуляря, като във всеки от случаите не е била изтеглена парична сума”. По това обвинение възможният затвор е между 2 и 8 години. От прокуратурата не казват защо не е успяла да се сдобие с пари - дали защото не е знаела кода на картата, или защото сметката на титуляря е била празна. Адвокат Димитров обаче подозира, че историята с картата е намесена от прокуратурата с цел да се вмени корист в постъпката на Мария.

“Никъде не пише как точно тя е използвала платежния инструмент, а и с картата не е взела нищо” е неговата защитна теза.

Адвокат на наследниците на Богдан Динев е Станимир Ченалов. Той каза пред “24 часа”, че очаква да бъде насрочено първото разпоредително заседание на съда, на което страните по принцип предявяват исканията си. Тогава щяло да стане ясно дали дъщерята на Боньо Фаса Изабела ще е частен обвинител и дали ще поиска кръвнина за баща си и в какъв размер.

“Но вижте, в началото говореха, че Мария е изнасилена. Когато разбраха, че Богдан Динев е прекарал тежък инсулт малко преди това и няма как да го е направил, заговориха други неща”, повдига леко завесата на своята стратегия пред съда адвокат Ченалов.