Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Служители на антикорупционната комисия обикаляха вчера около входа на агенцията на столичния бул. “Княз Дондуков”.
Служители на антикорупционната комисия обикаляха вчера около входа на агенцията на столичния бул. “Княз Дондуков”.

Арестуван е шефът на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев. Над 20 души са задържани за 24 ч, повечето са свидетели и ще бъдат пуснати

Срещу 5000 евро подкуп в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) украинци, албанци, молдовци и македонци получавали фалшиво удостоверение за български произход. С него те си изваждали паспорти, научи “24 часа” от източници в разследването.

Най-високо в йерархията с рушветите стоял шефът на институцията Петър Харалампиев, който бе арестуван в понеделник.

Около 5 ч полицаи, следователи и спецпрокурори нахлуха в офиси и жилища в София, Кюстендил и Плевен, за да претърсват и изземват документи.

“Разследването е срещу престъпна група за подкупи, длъжностни и документни престъпления.

Разпитват се

над 20 души.

Задържана

е част от

ръководството

на ДАБЧ, включително председателят и главният секретар. Работи се със зам.- председателя на агенцията”, обяви зам. главният прокурор Иван Гешев. Тепърва ще се преценява колко от задържаните ще се сдобият с обвинения и на кои арестът ще бъде удължен до 72 ч.

Петър Харалампиев е председател на Държавната агенция за българите в чужбина от май 2017 г. Председател е и на национално движение “БГ патриот”.  Бил е зам. областен управител на област София от декември 2014-а до май 2017 г.  От 2004 до 2007 г. е и изпълнителен директор и член на УС на фондация “Българе”. СНИМКА: ФЕЙСБУК СТРАНИЦА НА ВМРО
Петър Харалампиев е председател на Държавната агенция за българите в чужбина от май 2017 г. Председател е и на национално движение “БГ патриот”. Бил е зам. областен управител на област София от декември 2014-а до май 2017 г. От 2004 до 2007 г. е и изпълнителен директор и член на УС на фондация “Българе”. СНИМКА: ФЕЙСБУК СТРАНИЦА НА ВМРО
Агенцията се занимава основно с предоставяне на удостоверения за българско гражданство на чужденци. От години около нея има подозрения, че се вземат подкупи за издаване на документи. Разследващи обясниха пред “24 часа”, че корупция там е имало поне от 3-4 г.

На седмица

около 300

чужденци броели

по 5000 евро

за фалшиво удостоверение за българско гражданство.

В престъпната група ролите били разпределени. Едната била на посредника, който търсел чужденци, за да им “уредят” документите. За себе си той прибирал “хонорар” от 50 евро от човек.

Мераклиите, които искали да получат удостоверението по-бързо, броели и над 5000 евро за услугата.

По делото изскочили данни, че понякога Харалампиев е злоупотребявал с дадената му политическа подкрепа.

Той пое ръководството на агенцията през май 2017 г., назначен е по препоръка на вицепремиера Красимир Каракачанов. Миналия ноември избухна скандал със снимка на Харалампиев, който бе нарочен за почитател на нацизма. (виж още на 3-а стр.)

Зам. главният прокурор Гешев посочи, че най-рано в сряда ще бъдат обявени повече подробности по разследването. В акцията участва и антикорупционната комисия на Пламен Георгиев.

Освен офиса на ДАБЧ на столичния бул. “Княз Дондуков”, вчера и кюстендилското село Драговищица почерня от полицаи. Те окупираха къща на пенсионерка. Към 6,20 ч униформени потропали на вратата на Лили Чавкарева, която живее сама.

Жената се

събудила и още

била по пижама,

когато полицаите ѝ казали да не излиза навън и да очаква оперативна група, за да се направи обиск. Не ѝ обяснили обаче какво ще търсят. Пенсионерката останала като втрещена, недоумявала какво прегрешение е направила.

“Ако някой е вършил нередности, да ходят него да арестуват, а не да се занимават с мен”, ядосваше се вчера жената. Тя обясни, че снаха ѝ Йорданка преди време си имала проблеми с чужденец, и предполага, че проверката е заради нея.

Синът на Лили починал преди време, а снаха ѝ с дъщеря си и двете си деца отишли да живеят в Кюстендил.

В Драговищица са изненадани от полицейското присъствие пред дома на пенсионерката. Казват, че е изключително добра жена и трудолюбива. Категорични са, че не е замесена в нещо нередно.

В града се говори, че най-вероятно Йорданка е задържана, но официално потвърждение за това няма. “ Не знам майка да е задържана, щеше да ми се обади, ако нещо се е случило. От 2012 г. си има проблем със сърбин, който искаше да купи от нея кола. Тя му я даде, но той не плати и не върна колата. Майка си я взе чрез Интерпол. Оттогава си има проблем с този човек, който иска да ѝ отмъсти”, разказа дъщерята Лилия.

Йорданка е собственичка на три фирми, които се занимават с озеленяване и вентилационни системи, но не е ясно дали развиват дейност в последните години.

В Кюстендил

имаше полиция

пред офис на

фирма за превод

на документи

на чужденци и пред счетоводна къща. До редакционото приключване на броя обаче нямаше информация иззети ли са документи и какви.

През 2014 г. проверка на Върховната административна прокуратура показа, че агенцията за българите в чужбина е издала хиляди удостоверения за български произход на албанци, косовари и македонци без реални доказателства за произход.

Заради тези нарушения тогавашният служебен премиер уволни шефа на ДАБЧ Йордан Янев.

ВМРО се разграничи от Харалампиев

“Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина не е член на нито една от партиите в коалицията “Обединени патриоти – НФСБ, “Атака” и ВМРО”. Той е лидер на гражданското движение “БГ патриот”.”

Такава позиция изпратиха до медиите в понеделник от партията на военния министър и вицепремиер Красимир Каракачанов - ВМРО, часове след ареста на Петър Харалампиев.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ

“Искаме категорично да заявим, че напълно подкрепяме работата на разследващите и настояваме всички доказано виновни лица да получат възможно най-тежките наказания, предвидени в българското законодателство”, пишат в позицията си войводите. И припомнят, че партията винаги е водила политика в “подкрепа на това всеки етнически българин, независимо къде живее, да има право да получи българско гражданство”.

“Ако някой служител си е позволил да злоупотребява със служебното си положение и да нарушава правилата за работа на агенцията и законите на страната, той трябва да понесе последиците за това”, заявиха от партията.

В края на 2017-а Харалампиев бе заснет да носи тениска с надпис Wehrmacht - името на въоръжените сили на нацистка Германия по времето на Адолф Хитлер. Именно тогава Каракачанов го защити, като каза, че не намира нищо странно в облеклото му.

“Къде виждате на тази фланелка фашистки символ? Някъде виждате ли пречупен кръст? Това означава ли, че думата Wehrmacht не трябва да се изписва никъде в учебниците? Видно е за какво става въпрос - за музикална рок група”, заяви той в сутрешния блок на Нова телевизия.

Цветанов: Показваме нулева толерантност

Действията на прокуратурата показват, че има нулева толерантност към всеки, който заема отговорна позиция и влиза в схеми, коментира акцията в агенцията за българите в чужбина шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов.

“Все пак, докато не чуем какви са събраните доказателства, не чуем и обвинения от прокуратурата, не смятам, че трябва да коментираме. Единственото, което можем да кажем ние като политици и като представители на парламентарното мнозинство, е, че даваме изключително голяма подкрепа към подобни действия, с които държавата показва, че действително се бори с всяко явление, което уронва престижа на институциите”, допълни Цветанов.

Ако се наложи, заради шефа на агенцията Петър Харалампиев може да бъде събран коалиционният съвет на управляващите, за да се решат кадровите проблеми, каза още той.