Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сребърните и златните монети, открити в крепостта Агатополис.
Сребърните и златните монети, открити в крепостта Агатополис.

Имането било в платнена торбичка, скрита в голямо керамично гърне

Най-голямото досега съкровище монети и накити, намирано по Черноморското крайбрежие, са открили археолози по време на проучванията на късноантичната и средновековна крепост Агатополис до Гръцкото училище в Ахтопол.

Това съобщи ръководителят на проучванията доц.Андрей Аладжов от Националния археологически институт към БАН в Ахтопол. Археолози, историци, музейни специалисти и изследователи се събраха в морския град, за да участват в кръгла маса на тема "Историко-археологически проучвания в Черноморска Странджа – 2018 год." Срещата се организира от сдружение „Черноморски Странджа“ и нейния председател инж. Петър Кънев за 13-ти пореден път. Тя се провежда под патронажа на г-н Вълчо Чолаков, областен управител на Бургаска област.

Съкровището с монети е открито във вътрешността на крепостната стена при проучване на османски жилища. Съкровището е било поставено в питос - голям керамичен съд за съхранение на жито. В него имало 854 сребърни и златни монети от средата на осемнадесети век. Те са свързани със султаните Мурад I и Мехмед III. Находката е била заровена в платнена торбичка и по монетите е имало отпечатъци от нишките на плата. Открити са още обеци, огърлици, колан и накити за коса, каза още доц. Андрей Аладжов. Той коментира, че това е най-голямото като обем и като брой предмети съкровище, намирано по Черноморското крайбрежие.

"Лично аз бях изненадан, защото в Османския период тук парите са били в обръщение и не са се трезорирали. Това, че са закопани такова голямо количество монети, означава, че е имало или някакво голямо нападение или друго подобно събитие", обясни той.

Преди началото на форума водосвет бе отслужен от Негово Преосвещенство Агатополски епископ Иеротей. Приветствие към всички присъстващи отправиха инж. Петър Кънев и кметът на Ахтопол Станислав Димитров.

Доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей, разказа за това как е било открито изключително интересното съкровище от нос Калиакра, а проф. Казимир Попконстантинов от Великотърновския университет говори за изследванията и археологическите проучвания, проведени в Патриаршеския манастир "Св. Йоан Предтеча" на остров Св. Иван".

Проф.Иля Прокопов от Кръг Будител изнесе доклад на тема „Залезът на елинистическите монетосечения и появата на имитациите в монетната циркулация по Странджанското крайбрежие".  За проучванията край Бродилово през 2018 година говори археологът Деян Дичев.

Д- р Стефан Пейков представи темата „Кметовете на Несебър след 1876 год.”, а д-р Калин Димитров, директор на Центъра по подводна археология и Павел Георгиев, археолог в ЦПА, споделиха резултати от  археологически проучвания на Центъра за подводна археология през 2018 г., за изследванията във Варненското и Белославкото езера и за находките в залива пред устието на река Ропотамо.

На форума присъстваха още Иван Гранитски, Стоян Райчевски, проф. Даниела Агре, проф. Станислав Станилов, проф. Иво Христов, директорът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев и още много видни историци, археолози и общественици. Модератори на заседанията бяха Пламен Крайски и д-р Атанас Орачев.

Председателят на сдружение "Черноморска Странджа" Петър Кънев /третият от дясно на ляво/ събра в Ахтопол светила от историята и археологията.
Председателят на сдружение "Черноморска Странджа" Петър Кънев /третият от дясно на ляво/ събра в Ахтопол светила от историята и археологията.
Доц.Андрей Аладжов представя находките от проучванията на крепостта през 2018 г.
Доц.Андрей Аладжов представя находките от проучванията на крепостта през 2018 г.