Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЕЛЕНА ПОПТОДОРОВА
ЕЛЕНА ПОПТОДОРОВА

Делото бе прекратено с пробация от 1 година

Последствията от съдебното дело и медийното отразяване, с които Елена Поптодорова се е сблъскала, могат да се смятат за достатъчно наказание за нея.

Това е едно от устните обяснения на полския съдия, който прекрати условно делото срещу бившата посланичка на България в САЩ при едногодишен изпитателен срок.

Елена Поптодорова вчера отказа какъвто и да било коментар по случая.

Както се разбра обаче, съдията по делото е взел предвид факта, че Поптодорова е постигнала споразумение с магазина, като се е извинила и е заплатила стоката. А предвид това, че бившата посланичка никога преди не е била осъждана за каквото и да било престъпление, магистратите определили случилото се на летището като инцидент.

Това са обясненията защо производството срещу нея е прекратено и е наложена пробация за една година.

На практика това означава, че ако през този период бившата дипломатка извърши ново престъпление, делото ще се върне в съдебната зала, коментираха юристи.

Най-силният от мотивите на съда обаче остава това, че всичко публикувано в медиите по нейния случай може да се смята за достатъчно строга санкция, която така или иначе тя е понесла.

Елена Поптодорова беше задържана на летище “Фредерик Шопен” на 27 февруари 2017 г. при завръщането си във Варшава три дни след като е установено, че е откраднала скъп крем от безмитния магазин на летището. Действията ѝ са проследени от камерите за наблюдение на летището.

Теоретично прокуратурата може да обжалва решението пред по-горна инстанция, но наблюдаващи случая смятат, че това най-вероятно няма да се случи.

Условното прекратяване означава, че съдът признава подсъдимата за виновна, но я освобождава от наказание и формално остава неосъждана, като името ѝ няма да влезе в регистъра на осъдените в Полша хора.

Полският съд задължи Поптодорова да покрие разноските по делото, които възлизат на 170 злоти, и наложи допълнителна глоба от 1000 злоти, които ще отидат в специален фонд.