Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ина Маринова
Ина Маринова

Сидеров занесе на Борисов изрезки с цитати от вицето му, че можело и без него

На третия ден протести с искания за оставката му вицепремиерът Валери Симеонов най-сетне се извини. Но както сам обяви - защото партньорите му в управлението са го накарали.

Още на сутринта след завръщането си от Египет премиерът Бойко Борисов свика спешен коалиционен съвет. Ден по-рано трябваше да се съберат 3-мата съпредседатели на патриотите, но в крайна сметка във вторник срещата се оказа само между Симеонов и Красимир Каракачанов. Волен Сидеров, който също като майките и опозицията настоява за оставка на Симеонов заради думите му “Крескливи жени” на “уж болни деца”, я бойкотира. Така патриотите чакаха връщането на Борисов и малко след 8 ч вчера сутринта вече бяха при премиера.

Сидеров носеше вестникарски изрезки от 2016 г. В публикациите се цитира Валери Симеонов, който тогава е казвал, че държавата може да е стабилна и без да управлява Борисов.

По-рано от Дубай премиерът обясни, че той не може да поиска оставката на вицето си, защото рискува цялата конструкция на управлението. И вчера не стана ясно как бившите кумци Сидеров и Симеонов ще продължат заедно във властта. Депутати от “Атака” обявиха, че ще решат до дни, като вземат предвид и извинението. Рано сутринта вчера пред БНТ Валери Симеонов отказваше да го даде. “Ако се бях извинил, щяхте ли да повярвате, че е истина?”, запита той в ефир. Малко по-късно обаче, в изявление от “Дондуков” 1, се оказа принуден да го направи.

“На проведения коалиционен съвет при министър-председателя бе обсъден въпросът, свързан с медийната кампания по повод моето изявление и ежедневните протести пред МС. По настояване на коалиционния съвет аз поднасям моите извинения на всички, които са се почувствали засегнати”, обяви той. Премиерът не коментира.

Майките пред “24 часа”: Не приемаме!

“24 часа” разказа преди ден историите на 3 жени, свързани с протестите, и техните мотиви да искат или не оставката на вицепремиера заради думите му “кресливи жени” и “уж болни деца”. Вижте как реагираха те на вчерашното извинение на Симеонов.

Десислава Младенова (подкрепя протеста, член е на БСП): Казана дума, хвърлен камък

Не съм аз тази, на която трябва да се извинява Валери Симеонов. Но не смятам, че тези извинения трябва да бъдат приети - казана дума, хвърлен камък. Всички от деца знаем приказката за мечката и лошата дума. Не може един политик и вицепремиер да си позволи такова говорене.

Валери Симеонов все пак се извини след среща в кабинета на Бойко Борисов.
Валери Симеонов все пак се извини след среща в кабинета на Бойко Борисов.

Вера Иванова (лице на протеста): Не е искрен, да дава оставка

Той самият каза, че ако се извини, няма да бъде искрено. Не знам как да приемем думите му. Изказването за пореден път показа що за човек е Валери Симеонов. През последните дни не спря да обижда хората, които ни подкрепят. Нарече ги тюрлюгювеч, не спря да обижда децата, не спря да унижава. Днес сме ние, но утре може да бъде всеки. Не ни интересува политиката, но не смятаме, че това трябва да е лицето на държавата. Няма да се откажем да искаме оставката на Симеонов. Не знам как излиза по улицата, как се чувства. Продължава да се държи по такъв нагъл и безобразен начин. Единственият начин да покаже, че има някаква съвест и морал, е да подаде сам оставка. В комисиите към парламента се разглеждат двата закона - за личната помощ и хората с увреждания, надяваме се реформата да тръгне и точно в този момент дойдоха думите му. Това са някакви политически игри, които те си играят

Десислава Младенова
Десислава Младенова

Ина Маринова (отказа се от протеста): Тази глупост подмени каузата ни, сгрешихме

Не смятам, че изобщо трябваше да обръщаме внимание на този циничен коментар на Валери Симеонов. За мен цялото това политизиране на протеста, на каузата ни, е абсолютно безсмислено. От една страна, не мога да приема извинение от него, от друга - не искам да му обръщам внимание. Каузата е детето ми и тя продължава да съществува, но всички забравиха за нея, а това ме ядосва. В момента дори не съм любимка на майките, но истината е, че каузата се загуби. Тази закачка с Валери Симеонов е абсолютна глупост. Не, не може да се извинява! Когато си политическа личност, трябва да внимаваш какво говориш и пред кого. Думите му не могат да ме обидят по простата причина, че не искам да знам как ме определят - дали съм креслива, или не. Да, креслива съм, когато протестирам, защото съм недоволна. В момента ситуацията е особена, ние направихме грешка.

Вера Иванова
Вера Иванова

Симеонов ще оглави напролет съвета за хората с увреждания

Вицепремиерът Валери Симеонов ще оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. И така точно той ще отговаря за политиката към инвалидите.

Това ще стане с приемането на новия Закон за хората с увреждания и очакваното му влизане в сила напролет. Проектът мина единодушно на 1-о четене в парламентарната социална комисия вчера. Нито една партия не бе “против” и за Закона за личната помощ, написан от омбудсманът Мая Манолова и майките.

КТ “Подкрепа”, работодателите и хора с увреждания обаче отново посочиха много пропуски в него. “Нито един не попита как живеем ние, хората с увреждания над 18 г. Как да си намеря асистент за 650 лв.?”, попита Нина Жишева, успяла да дойде за дебата с инвалидната си количка. )