Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джамал Кашоги
Джамал Кашоги

Журналистът предложил на Осама бин Ладен същото, което поискали от него в консулството - да спре да критикува Саудитска Арабия и да се върне

В изпратения от Рияд екип влизали бившият шеф на разузнаването, чийто медиен съветник бил Джамал, главният лекар на спецслужбата и бивш негов колега от Лондон

Дядото на убития в саудитското консулство в Истанбул Джамал Кашоги е турчин, живял в свещения мюсюлмански град Медина. Напуснал го през 1919 г., когато британските и арабските войски го завземат след близо 3-годишна защита под ръководството на родения в Русе валия Фахри Юмер паша (Юмер Фахредин Тюркан, който е с ранг на генерал - бел. ред.).

Защитавалият 3 г. Медина валия Фахри Юмер паша е роден в Русе. След падането на града под контрола на арабски и британски войски дядото на Кашоги го напуска и се установява в Измир.
Защитавалият 3 г. Медина валия Фахри Юмер паша е роден в Русе. След падането на града под контрола на арабски и британски войски дядото на Кашоги го напуска и се установява в Измир.
Това разказа пред "168 часа" арабистът Владимир Чуков.

Мохамед Кашоги се преселва в Измир при разпадането на Османската империя. А когато впоследствие се оженва за саудитка, успява да се издигне до личен лекар на основателя на Саудитска Арабия крал Абдулазис бин Сауд.

Богатата държава днес, 86 г. след създаването си, има брутен вътрешен продукт от близо 630 млрд. долара, заема трето място по залежи на петрол и е

износител №1 на черно злато

в света

Може би затова битките между привърженици на различни лобита сред саудитските принцове са толкова брутални.

Зверски разчлененият журналист Кашоги е свързан с изпаднала в немилост част от кралското семейство. Той е бил главен редактор на тв "Ал Араб", собственост на най-богатия саудитски принц - Ал Уалид бин Талал. Бизнесменът бе арестуван през януари заедно с още 10 други членове на султанското семейство и затворен в 5-звездния х. "Риц" в Рияд.

Задушеният с найлон журналист е първи братовчед на трагично загиналия с принцеса Даяна в катастрофата в Париж бизнесмен Доди ал Файед.

Принцеса Даяна и братовчедът на Кашоги Доди ал Файед загинаха при катастрофа в Париж през 1996 г.
Принцеса Даяна и братовчедът на Кашоги Доди ал Файед загинаха при катастрофа в Париж през 1996 г.
Двамата мъже са деца на брат и сестра. А техният чичо Аднан Кашоги е един от най-могъщите оръжейни търговци по времето на Студената война. Той

продава на Доналд Тръмп яхтата си,

снимана в една от версиите на "Джеймс Бонд"- тази с Шон Конъри.

Джамал Кашоги е бил редактор и на опозиционния в. "Ал Уатан". Твърди се, че застъпвал прекалено либерални за арабското кралство възгледи.

"Не е точно така. Самият Джамал е разказвал, че е приел идеологията на "Мюсюлмански братя", докато е бил студент в САЩ, а тя е радикална и няма нищо общо с либерализма", допълни проф. Чуков. До 2013 г. ислямистката групировка е била напълно легална в Саудитска Арабия, но преди 5 г. е забранена като терористична.

Върхът в кариерата му е интервюто с Осама бин Ладен в пещерата Тора Бора. "Там Кашоги е предложил на лидера на "Ал Кайда" да спре да критикува саудитската кралска фамилия и да се завърне в страната. Същото, което изпратените от Рияд разузнавачи са сложили на масата пред журналиста на 2 октомври, когато го залавят в консулството в Истанбул - смята проф. Чуков. - Очевидно е, че този човек е

работил за или поне в синхрон със саудитското разузнаване

до един момент, след което минава на отсрещния лагер.

Това предизвиква реакцията на официалната власт в Саудитска Арабия. Журналистът се срещнал с катарския шейх Тамим, с когото се разбрали да възстановят сателитната програма "Ал Араб" с цел да конкурира "Ал Джазира", чийто рейтинг пада. Така новата телевизия трябвало да бъде щафетен бегач от страна на Катар. Това също нагнетило недоволството на саудитците. Те свързват Кашоги и със съпричастност към идеята за превръщане на Турция в център на целия Близък изток.

И дори с идеята на Ердоган за могъща държава. Убитият журналист е бил член на турско-арабска медийна асоциация, чиято цел е да привлича арабски журналисти към каузата за превръщане на Турция в център на арабския свят, едва ли не завръщане на Османската империя, казва още Владимир Чуков.

Интересна в това отношение е и годеницата на Кашоги, чието име на арабски се произнася Хаджкаджи, а на турски - Кашъкчъ. Жената, с която той е трябвало да сключи брак на следващия ден, работи в благотворителната фондация за правата на човека IHH. Това според проф. Чуков е втората по значимост неправителствена организация в Турция, финансирана е от държавата и работела с групировки като "Хамас" и "Мюсюлмански братя".

Така се оказва, че

Кашоги работел срещу интересите

на саудитците

- на страната на турско-катарска коалиция срещу Саудитска Арабия. Тук се намесват още по-големи интереси, защото Европа и особено Германия одобрява тези действия. Берлин отдавна иска да наложи санкции на Рияд, а в замяна на това настоява да паднат мерките срещу Иран.

Убитият журналист работел за идеята на Ердоган Турция да стане основен център на целия регион, което Рияд не одобрява.
Убитият журналист работел за идеята на Ердоган Турция да стане основен център на целия регион, което Рияд не одобрява.

"Саудитска Арабия отвръща на тези искания със заплаха, че ще вдигне цената на нефта. Така че тези две линии се преплитат", коментира арабистът. Саудитският министър на енергетиката предупреди бизнесът да не се смесва с политиката, защото в противен случай доларът ще се вдигне, а от това следва световна икономическа криза.

Така че убийството на Кашоги не може да се разглежда отделно от геополитическата битка в региона.

Американският президент Доналд Тръмп се изправи срещу европейските си партньори, които се противопоставят на санкциите срещу Иран. На форума "Давос в пустинята" в Рияд не отидоха много европейски представители в знак на протест срещу зверското убийство на Кашоги. Въпреки че няма да участва в конференцията, финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин кацна в саудитската столица с намерението да се срещне с престолонаследника Мохамед бин Салман.

Мнучин де факто

е човекът, който налага санкциите срещу Иран

и с поведението си показва, че не е съгласен да ги насочи към Саудитска Арабия, коментира арабистът.

Миналата година Рияд оповести инициативата за "Давос в пустинята" с идеята да промени имиджа на страната. Властите обявиха планове да се създаде нов град, който да покаже съвременни технологии за възобновяеми енергийни източници. Но вместо това фокусът се измести върху зверското убийство на Кашоги, още повече че излязоха данни, че сред присъствалите в консулството в Истанбул са били хора, с които той е работил през годините.

Според в. "Ню Йорк таймс" там е бил бившият шеф на саудитското разузнаване Тюрки Фейсал ал Сауд, чийто медиен съветник е бил преди време журналистът. Двамата са свързани и чрез познанството си с Осама бин Ладен. Тюрки е сменен от поста си само 10 дни преди 11 септември 2001 г., а после е изпратен като посланик в Лондон. Малко преди това топразузнавачът предупреждава, че нещо лошо ще се случи на американци, британци, французи и араби, но твърди, че не знае къде и кога.

Освен него в консулството в Истанбул

по време на убийството се е намирал и полк. Махер Абдулазис Мутреб,

пише "Ню Йорк таймс". Двамата са колеги от посолството в Лондон.

Според турския в. "Сабах" Махер Абдулазис Мутреб е запечатан на камерите да влиза в консулството сутринта на 2 октомври. Друго видео показва спецченгето да излиза от близък хотел.

Кой е Мутреб?

Той е главният лекар на разузнавателната агенция. А според източници от турските спецслужби, цитирани от изданието "Мидъл Ийст Ай", играел ролята на координатор на операцията. Той е бивш дипломат в Лондон през 2007 г., а сега е част от охраната на престолонаследника. В. "Ню Йорк таймс" публикувал снимки, на които е точно до него по време на визитата му в Испания, Франция и САЩ.

Трети знаков представител на Рияд, който е изпратен в Истанбул, бил Ахмед Асири, заместник-ръководител на разузнаването и шеф на антитерористичната коалиция в Йемен. Също не е случаен човек.

Четвъртият е д-р Салах Мохамед ал Тубайги е известен лекар. Той често се появява в саудитските медии, разказвайки как обучава студенти и организира мобилни клиники за аутопсия, за да устанвови причината за смъртта на пилигрими в Мека по време на Хаджа. Заемал постове в медицинското училище и във вътрешното министерство.

Пети мъж от групата в Истанбул е идентифициран от чужди разузнавачи като част от охраната на престолонаследника. Става дума за Абдулазис Мохамед ал Хоусауи, който често пътувал с младия принц Бин Салман.

Турските власти смятат, че

останалите мъже са също охранители

и са се върнали в Рияд с два частни самолета вечерта на 2 октомври. По записите на камерите екипът е разпознат още при пристигане на летище "Ататюрк" предишната седмица.

Няколко подробности свързват отряда за бързо реагиране с висшите кръгове на кралската фамилия, пише в. "Гардиън". Въпреки това семейството изказа съболезнования на близките на убития. Кралят издаде декрет за разследване на случая и преструктуриране на разузнаването. Отговорник за реформата е престолонаследникът Мохамед бин Салман.