Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джамал Кашоги Снимка: Ройтерс
Джамал Кашоги Снимка: Ройтерс

Тялото на изчезналия саудитски журналист Джамал Кашоги е било намерено в кладенец на територията на консулството на Саудитска Арабия, съобщава турското издание Haberler, позововайки се на изявление на лидера на партия „Ватан“ Догу Перинчек, предаде БНР.

Установи се, че журналистът е удушен с найлонов плик за 7-8 минути след като е влязъл в кабинета на генералния консул на Саудитска Арабия. След това е нарязан на 15 парчета.

Кашоги изчезна на 2 октомври след посещение в консулството, където влязъл, за да получи документи.

Изчезването му предизвика силен международен отзвук, тъй като журналистът беше отявлен критик на кралското семейство в Рияд и пишеше за американския вестник „Вашингтон пост“.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерите на западните държави настояха за обективно разследване и заплашиха Саудитска Арабия със санкции.

В продължение на повече от две седмици властите в Рияд отричаха, че Кашоги е бил убит, но на 20 октомври главният прокурор на кралството шейх Сауд ал Муаджиб потвърди смъртта му.

Междувременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес, че страната му е готова да сътрудничи с международни организации при разследването на убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Много важно е това, че саудитската страна призна факта за убийството, макар да закъсня. Имаме намерение да задълбочим разследването и да изясним цялата истина. Ако международни организации, например ООН, предприемат свои разследвания, сме готови да им сътрудничим в рамките на международното право, каза Чавушоглу в интервю за Анадолската агенция.

Той обаче отбеляза, че Анкара "не е предоставила на нито една друга страна улики" по делото Кашоги, но между разузнавателните служби може да има контакти в рамките на разследването.