Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кралицата приема Десислава Радева.
Кралицата приема Десислава Радева.

Бижутата от сребро и камъни “Сваровски” са направени от дизайнерката Ина Асса, която е дъщеря на Греди Асса

Почти същата брошка като тази, която подари на английската кралица Елизабет Втора, има и Десислава Радева. Разликата е, че нашата първа дама я притежава отпреди година.

Красивата брошка, която Радева поднесе по време на аудиенцията при кралицата преди два дни, е с мотиви от българската шевица. Президентът Румен Радев също не отиде при нея с празни ръце. Той ѝ дари ценна икона от Зографската школа от XVII в.

Бижуто, което получи кралицата на Великобритания, е изработено специално за нея от дизайнерката Ина Асса. За брошката тя използва сребро и камъни “Сваровски”. 

Брошката, която Радева подари на Елизабет Втора
Брошката, която Радева подари на Елизабет Втора

Подобни бижута не прави за първи път, още миналата година създаде брошка, в която вплете мотиви от българската шевица, но тогава тя беше предназначена за Десислава Радева. Отново от сребро и камъни. “Идеята ми беше за наслагване на елементи и образуване на “хоро” от форми”, казва Асса. 

Брошката, която Десислава Радева има
Брошката, която Десислава Радева има

Вдъхновение за бижуто черпи от майката на първата дама. “Впечатлена съм от миниатюрната шевица, която тя успя да направи и да прикачи към филетката на джоба на едно от най-строго елегантните сака”, казва преди година дизайнерката.

Десислава Радева не за първи път се доверява на таланта на Асса. Миналата година първата дама избра рокля от нейна колекция за посещението си при папа Франциск. През 2017 г. беше специален гост за представянето на новите модели на дизайнерката по време на Седмицата на модата в София. 

Асса израства в артистично семейство. Неин баща е известният художник Греди Асса. Затова и иска да създаде рокли от коприна с щампа на картините му. “Аз самата бих ги носила. Смятам, че много от абстрактните му платна биха били много подходящи”, казва в свое интервю Асса. 

ИНА АССА
ИНА АССА

Макар и да е млада, вече се е доказала в областта на модата. За година е асистент-дизайнер в модната къща Paco Rabanne. През 2006 г. заема същата позиция, но във френската къща Francesko Smalto, а от 2007 г. е дизайнер на аксесоари в империята Givenchy в Париж. Миналата година става главен дизайнер на БНТ.