Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тесните проливи и богатата плячка векове наред привличала пиратите

Архипелагът Фурни бил като магнит за пиратите, привлечени от тесните проливи и рифове и възможността за внезапни нападения над корабите с богати товари. В историческите хроники островите там са описвани като “Рая на пиратите", а до днес Фурни се рекламира като

"резиденция на

корсарите"

В един пътепис от 1678 г. епископът на Самос и Икария Йосиф Георгиненес отбелязва, че освен няколкото необитаеми острова, Фурни се отличавал с добри пристанища, които били достатъчни за всички видове плавателни съдове.

"Тук корсарите на Малта и другите християни щяхме да чакаме за кораби, които търгуват от Хиос до Родос", пише епископът. След което е обяснено, че под

“корсарите на Малта”

той разбирал многобройните пиратски кораби.

Последният пират на архипелага бил известен с прякора Митикас. Той бил екзекутиран на острова през 60-те години на ХХ век.

Според Питър Кембъл неговият правнук в момента е водолаз на острова и много важен член на проекта за откриване на

корабокрушения в архипелага

Историческите хроники се потвърждават и от Малтийското историческо общество. Според него корсарите на Малта били както мюсюлмани, така и християни.

Пиратите ислямисти атакували кораби под християнски флаг, а корсарите, изповядващи вярата в Исус, нападали мюсюлмански.

Очевидно общите интереси ги научили как да живеят заедно в Малта и да атакуват територии като Фурни, обединени от ламтежа за богата плячка.