Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Северин Надеждов е признал за убийството и изнасилването.
Северин Надеждов е признал за убийството и изнасилването.

l Отпечатъците също го свързват със смъртта на журналистката

l 6-има адвокати отказаха да го защитават

ДНК, взета от Северин Надеждов след кацането му в София в сряда, съвпада с тази по тялото на убитата в Русе Виктория Маринова, научи “24 часа”. Съвпаднали и отпечатъците му, които бяха свалени от вещи около трупа на изнасилената мъртва журналистка. След показания на Северин в четвъртък бе открит и телефонът на Маринова.

Надеждов кацна у нас на 17 октомври в 18,22 ч с полет на “Луфтханза” от Франкфурт. 20-годишният регистриран за кражби мъж избяга там на 7 октомври, ден след убийството.

Още на летището

Северин е бил

проверен от

граничари

Те му взели отпечатъци, които пуснали чрез автоматизираната информационна система. След като системата потвърдила, че това е Надеждов, мъжът бил откаран за вземане на ДНК в Института по криминалистика. Пробата потвърдила, че следите по трупа на Виктория са негови. И досега имаше ДНК експертиза, но тя сравняваше пробите от тялото на журналистката със следи от панталоните, с които е бил Северин. По тях имало нейна кръв.

В неофициални разговори с полицаи Северин е признал както за убийството, така и за двете изнасилвания на младата жена. Той обаче не е разпитван по делото и думите му нямат стойност за досъдебното производство. Пред германските власти Надеждов призна за убийството, но не и за изнасилванията.

Едва в България

той научил, че

журналистката

е била мъртва

още преди да започне гаврите с нея. Това най-много го потресло, казаха за “24 часа” запознати. Той дори се разплакал. Твърдял, че не е възможно, защото тялото ѝ реагирало.

Северин бе докаран в Русе в четвъртък в 12,35 ч на обяд. Разпитът му там продължи над 4 часа. Килията му в дунавския град е обновена и ремонтирана преди няколко години след ареста на румънски журналист на Дунав мост и сега предлага всички удобства според изискванията, обясниха запознати.

Наблюдаващи прокурори

му повдигнаха

две обвинения -

за изнасилване

и за убийство,

извършено по особено жесток начин. Шестима адвокати от Русе отказаха да защитават Северин като служебни защитници, вероятно с това ще се заеме адвокат Иван Дойнов (кога се назначава служебен защитник - виж текста долу). Очаква се още в петък сутринта в съда да бъде внесено искане за постоянен арест.

В памет на Виктория Маринова колегите ѝ в тв предаването “Детектор” ще посветят следващия му ефир на нея. В него няма да има архивни кадри, а продължение на нейна тема от предишен брой. Заради смъртта ѝ временно излъчването на предаването бе спряно, тъй като колегите ѝ нямали сила да го направят. Темата ще е разследване за корупция.

Последният епизод с Виктория пък вече е в ютюб канала на русенската телевизия Ти Ви Ен. Има над 1200 гледания, а всички коментари са за убитата журналистка.

Служебният защитник на убиец получава до 1000 лв. в съда

Служебни защитници обикновено стават млади адвокати, застаряващи или такива, които по една или друга причина не са успели да съберат достатъчно клиенти. Служебен защитник се назначава на обвиняеми, които са социално слаби - нямат доходи и имущество, а близките им също нямат финансова възможност да заплатят разноските. Имената на адвокатите, дали съгласие да бъдат включени в списъка на служебните защитници, са в Бюрото за правна помощ.

По дела за престъпление, което се наказва с доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, какъвто е случаят със Северин Красимиров, възнаграждението за досъдебната фаза е от 300 до 500 лв., като средният размер е 400 лв. За проучване на материалите, без извършване на следствени действия (огледи, претърсвания) - 80 лв., при извършване на едно или повече следствени действия - 150 до 200 лв., а за всяка съдебна инстанция - от 500 до 1000 лв., като средният размер е 700 лв., а максималният - 1000 лв.