Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Трябва да отпадне сбърканият текст, според който при съкратено съдебно следствие с признаване на фактите съдът заменя доживотната присъда с по-лека, въпреки че съденият е извършил изключително тежко престъпление, увредило цялото общество."

Това заяви пред "168 часа" адвокат Марин Марковски по повод възможността всеки убиец да се възползва от признанието на вина и да лежи по-малко зад решетките.

"Този текст като се премахне, остава доживотната присъда без замяна - обяснява специалистът. - Особено мъчителен начин за лишаване от свобода е, когато един зверски убиец е задържан завинаги в една бетонна дупка. Занимавал съм се с психологията на тези, които имат

доживотни присъди

без замяна,

и при тях настъпва разпад на личността. Те вече не са хора. Така че той си получава заслуженото. Другото е, че този човек вече не може да бъде сред хора, което означава, че те са съхранени от него."

Според Марковски резултатът от текста, който позволява съкратено досъдебно производство, е, че ако един психопат, употребил различни наркотици плюс алкохол влезе в една детска градина и с автомат убие 60 деца, а след това признае вината си, съдът е длъжен да замени доживотната му присъда с такава, която ще варира между 20 и 30 години.

"Това означава, че след 20 години той има право на предсрочно освобождаване и ще излезе - казва адвокатът. - Ако е на 20-30 години, ще излезе, когато е на 40 или 50, а това от своя страна ще почерни

60 майки

и цялата държава."

Марковски е категоричен, че смъртна присъда в България не може да бъде въведена.

"Това не е възможно, тъй като има регламент от Европейския съюз и едно от условията за приемането ни е да няма такава присъда - обяснява той. - Ние сме приели този регламент и изобщо не може да има никакви разсъждения в тази посока. Хората, които се борят за хляба в тежки времена, когато чуят, че са убили журналистка, деца или възрастни хора, при тях има една естествена човешка болка, защото е убит българин, някой от нас. Неговият живот е откраднат, лишен е от такъв. Близките искат смъртна присъда. Това е нормално. Желанието да се стигне до смъртна присъда се показва и от някои политици, но това е част от тяхната политическа програма."

Адвокатът казва, че е виждал много съдии, които с притеснение са чували думите: "Признаваме фактите".

"Много болка има, когато тези думи се казват, защото съдията вече знае, че този човек, който в извършил

ужасно

престъпление,

няма да получи доживотна присъда - споделя още Марковски. - Той обаче няма какво да направи в такъв случай, защото подсъдимият по закон има право на този ход. Съдията, дори да чува как някоя майка или баща плачат в залата, е с вързани ръце. Точно по тази причина трябва да се мисли в посока промяна на закона."