Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Убийци по бързата процедура - как тихомълком премахнаха текста, че за умишлено умъртвяване, тежка телесна повреда и причиняване на смърт под влиянието на алкохол и наркотици се прилага цялата строгост на закона Искра Фидосова не помни как точно са гласували скандалния текст. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Искра Фидосова предлага разпоредбата да падне, въпреки че кабинетът иска още по-тежки мерки

Тя пред “168 часа”: Не помня защо, но са взети предвид мненията на водещи експерти по наказателно право

Убийци се разминават със справедливостта, като получават условни присъди, делата се водят по съкратеното производство. И то защото съвсем тихомълком през 2010 г. е премахнат действащият текст в Наказателно-процесуалния кодекс, който забранява това да се случва при умишлено умъртвяване или в пияно състояние.

Предишната разпоредба, която лишава от привилегии рецидивистите, е от април 2009 г. и е била в сила само около година. Тя е приета по повод особено жестокото убийство във Варна на студентката Радостина, чийто мъчител Георги преди това я изнасилил.

Няколко месеца по-късно първият кабинет на Бойко Борисов предлага още по-сериозни санкции за подобни престъпления. Влиятелни юристи обаче

не са били съгласни да отпадне

бързото производство и неочаквано мнозинството депутати гласува в пълен разрез с предложението на Министерския съвет.

"168 часа" се обърна към тогавашната шефка на правната комисия в Народното събрание Искра Фидосова с молба да обясни какви са били мотивите да не се съобразят с искането на кабинета за затягане на режима за тежките престъпления.

"Това е било толкова отдавна, че

не мога конкретно да си спомня

- отговори Фидосова. - При подобни обсъждания се вземат предвид становищата на водещи експерти по наказателно право, гледа се съдебната практика и тези неща няма да ги намерите в стенограмите. Те се прилагат към протоколите в архива на комисията.

Може би много от водещите юристи не са били съгласни със съществуващото положение, но трябва всичко да се види много внимателно."

И така - на 25 март 2010 г. депутатите гласуват промяната в НПК. 99 души са натиснали бутона "за", 1 е бил "против" и трима са се въздържали.

Никой не вдига скандал, дори опозицията. Нито дори тези, които не са били съгласни.

Съвсем мирно и кротко Цецка Цачева обявява номера на параграфа, който е наред да се гласува. Искра Фидосова уточнява само факта, че комисията не подкрепя предложението на правителството и иска отпадане. Крайното гласуване показва, че почти всички се съгласяват с Фидосова.

2 седмици преди това оторизираната правна комисия решава да разреши съкратеното производство. Официално скандалното предложение излиза от шефката на комисията Искра Фидосова.

“Ние трябва да

направим предложение

да отпадне чл. 369а",

казва тя. И 14 от общо 35-имата членове на комисията единодушно гласуват "за". Кворум няма, но по правилата на парламента е достатъчно в началото на заседанието да е имало 50 + 1 депутати, тоест 18 души.

При започването му обаче Фидосова съобщава, че кворум има, тъй като част от народните представители са на заседание на комисията по използването на специалните разузнавателни средства. Те са заявили как гласуват по скандалната точка предварително.

В електронната система на парламента

няма начин да се провери кои са гласувалите “за”

отпадането на дългия процес за съзнателните убийци. Но в стенограмата личи, че там са присъствали и представители на съдебната власт. От нея става ясно, че те подкрепят съкратеното производство.

Председателят на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска напомня на депутатите да не забравят да отменят по-бавното производство на съзнателните убийци, както са обсъждали преди това.

"Нали този параграф щеше да отпадне, ако се направи текст за чл. 58а от Наказателния кодекс (който предвижда намаляване на присъдата с една трета при пълни самопризнания - бел. ред.)? Идеята беше § 57 да отпадне и да няма ограничения за съкратеното съдебно следствие, след като се приеме чл. 58а?"

Искра Фидосова отговаря:

"Права сте. Благодаря. Колеги, след като приехме чл. 58а, така е редно."

Така набързо депутатите единодушно и с размах изтриват текста на Министерския съвет и нито един не е "против" или "въздържал се".

Единственото, от което се опасяват, е да няма висящи производства и да не е ясно как ще приключат. Красимир Ципов се обръща към Гроздан Илиев, тогава заместник-председател на Върховния касационен съд, дали ще създадат проблеми на течащите производства срещу убийци.

"Във всички случаи

съкратеното съдебно производство

е една привилегия,

която предлага разпоредбата на чл. 58а, така че не виждам проблеми и усложнения", казва Илиев. По въпроса се изказва и Даниела Доковска: "Висящите производства трябва да се завършат по досегашния ред. Това е общият принцип. Може би трябва да се напише."

След известна дискусия 90% от депутатите решават, че няма нужда от допълнително разяснение за висящите производства в преходните и заключителните разпоредби на НПК.

Малко след това гласуване опозицията се сеща, че може да натрупа малко точки, и 52-ма народни представители внасят в Конституционния съд искане да бъде отменен текстът, позволяващ съкратена процедура за убийци. Той се произнася през юни 2011 г., че не е съгласен с мотивите, и потвърждава, че

тежките престъпления може да минат

набързо в съда.

Мотивите на червените гласят, че правителството е искало още по-строги ограничения при прилагането на съкратеното следствие, но в зала това въобще не е било гласувано, а само идеята на комисията. Както се вижда и от публикуваната стенограма.

Но конституционните съдии твърдят, че щом е имало мнозинство, то законодателят е искал текстът да отпадне. "Преценката за конституционосъобразност на законотворческия процес може да се основава на стенографските протоколи от заседанията на Народното събрание - пише в решението на КС. - От тях може да се установят необходимият кворум и мнозинство за приемане на актовете на парламента, броят на гласуванията, с които е приет закон или друг акт, конкретните гласувани текстове и тяхното съдържание и други, които констатации могат да бъдат правени само от Народното събрание. Съдът не може да открива производство по тяхното оспорване. Стенографските протоколи са официални документи и имат доказателствена сила за отразените в тях изявления, обстоятелства и констатации."

Битката срещу съзнателните убийци продължава и през есента на същата 2010 г. Тогава червеният депутат Любен Корнезов внася свой проект привилегията съкратено производство да не важи за тежките престъпления. Но и това предложение е отхвърлено от правната комисия и мнозинството.