Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стефан Станев, който уби Виола Николова, получи 25 години затвор.  СНИМКИ: ВАСИЛ ПЕТКОВ И ПИЕР ПЕТРОВ
Стефан Станев, който уби Виола Николова, получи 25 години затвор. СНИМКИ: ВАСИЛ ПЕТКОВ И ПИЕР ПЕТРОВ

l Съдиите са с вързани ръце да им наложат по-справедливи присъди

l И Северин ще получи най-много 30 г. като рома Илиян

l Въпреки 4-те жалби на Елена за домашно насилие мъжът я екзекутира

Десетки извършители на жестоки убийства, причинени по особено мъчителен за жертвата начин, се спасяват от доживотен затвор благодарение на съкратената съдебна процедура. Само едно признание - че са виновни и се разкайват, им осигурява наказание до 30 години, а при добро поведение често и по-малко. Законът връзва ръцете на съдиите и те не могат да откажат поискано съкратено следствие въпреки протестите на близките на пострадалите.

Сред възползвалите се от вратичката в закона е и 40-годишният Илиян Здравков, който на 28 февруари 2015 г. във Велико Търново уби с брадва до смърт студентката Вероника Здравкова. Нейният случай е сходен с този на журналистката Виктория Маринова, която беше убита преди няколко дни.

Екзекуторът на Здравкова от ромски произход с множество удари по главата счупи черепа на девойката, за да открадне дамската чанта, в която са двата й телефона, сребърни бижута, портмоне и лични вещи на стойност 401 лева. Преди две години той получи 30-годишна присъда, след като се призна за виновен и се възползва от съкратената процедура. Тялото на Вероника бе намерен няколко дни след престъплението в река Янтра от рибар.

Убиецът беше заловен 8 дни по-късно

в Полски Тръмбеш. Към онзи момент той вече имаше общо шест присъди и дори е трябвало да бъде в затвора, за да излежава друго нападение, извършено на 1 юни 2014 г.

По съкратената процедура мина и Стефан Станев, който през юни миналата година уби по особено жесток начин с метален стик и нож 29-годишната си приятелка Виола Николова. Пред съда мъжът направи пълни самопризнания, което го спаси от доживотен затвор и автоматично намали наказанието му с една трета.

Ивайло Иванов Папурката получи 30-годишна присъда за жестокото убийство на съученика си Тихомир. СНИМКА: ДИМА МАКСИМОВА
Ивайло Иванов Папурката получи 30-годишна присъда за жестокото убийство на съученика си Тихомир. СНИМКА: ДИМА МАКСИМОВА

През 2016 г. убийство и изнасилване на малко момиче шокира град Провадия, а извършителите на зверството получиха само по 20 години зад решетките. Тялото на детето бе открито в изоставена сграда на бивш ресторант, покрито със стари дрехи и изтърбушена седалка. При извършения оглед се установи, че липсват златните обици, синджир, пръстен и гривна, които е носело постоянно.

Оказа се, че извършителите на тежкото престъпление са 20-годишният Красимир Тодоров и 19-годишната му приятелка Ивалена Маринова, които познавали добре момичето.

Пред съда те признаха вината си и поискаха процесът да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие. По тази причина вместо доживотни присъди

получиха по 20 години затвор

По същата схема 24-годишният Ивайло Иванов-Папурката получи само 30 години зад решетките за зверското убийство на съученика си Тихомир. През 2013 г. той намушка 20 пъти в шията момчето.

Венцеслав Василев, който застреля публично жена си Елена в кв. "Лагера" в София, получи 13 години и 4 месеца затвор.  СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ
Венцеслав Василев, който застреля публично жена си Елена в кв. "Лагера" в София, получи 13 години и 4 месеца затвор. СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ

Две години по-късно призна вината си и получи максималната при съкратено съдебно следствие 30-годишна присъда.

По същия начин мина и 65-годишният Венцеслав Василев, който миналата година

разстреля с

5 куршума

публично жена си

Елена Василева в столичния квартал "Лагера". Убийството й повдигна множество въпроси относно правата на жените, които са жертви на домашен тормоз.

Малко след случилото се стана ясно, че жената е получавала десетки заплахи от Венцеслав, а освен на нея той посягал редовно и на едно от децата им. Оказа се, че

тя е подавала четири пъти жалби в полицията,

като последната е пусната часове преди екзекуцията, но никой не е обърнал внимание на това.

Спасен от доживотна присъда е и 19-годишният Мерт Мехмед, който уби с брадва жена и 7-годишно момиченце и получи 28 години. Тримата охранители Ангел, Красимир и Цветан, които пребиха до смърт Нягол Петров в столичен мол през 2015 г., също се възползваха от правото си да искат съкратена съдебна процедура. Благодарение на това получиха 15, 16 и 17 години зад решетките. През 2007 г. пък Георги Пейков

уби с нож таксиметров шофьор,

след като не можа да му плати сумата за превоза. Въпреки че тогава в София имаше масови протести на таксиметрови шофьори с искане извършителят на престъплението да получи максимална присъда, той се отърва само с 9 години зад решетките.