Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йоко Йонов, който бе осъден окончателно на 20 г. затвор за жестоко убийство на 64-годишен мъж в Правец, се труди като чистач в затвора. Така той може да намали престоя си зад решетките, тъй като по закон 2 дни му се броят за три.

Йоко и 15-годишният Мартин Р. бяха обвинени, че на 6 март 2015 г. след употреба на алкохол са пребили до смърт случаен минувач заради забележка.

64-годишният Стоян И. вървял по пешеходната алея в Правец, когато станал свидетел как Йоко се блъска нарочно в две възрастни жени, за да му направят път. Кротко му казал да не прави така, а после продължил пътя си.

Йоко го настигнал и с няколко удара го свалил на земята, но при виковете за помощ други свидетели на побоя го издърпали настрани.

По-късно Йоко и Мартин нападнали Стоян близо до детска площадка и го смазали от бой с юмруци и ритници. Когато дошла линейка, човекът вече бил мъртъв.

Йоко е даден на съд от прокуратурата на 21 януари 2016 г. Първата инстанция - Софийският окръжен съд, го осъжда на 25 г. затвор след дело по съкратената процедура. Софийският апелативният съд (САС) намалява присъдата на 20 г. затвор и потвърждава 3 г. и 4 месеца затвор за непълнолетния Мартин.

Според Върховният касационен съд САС наказанието за 15-годишния младеж е "твърде снизходително и несъобразено с тежестта на извършеното", но поради липса на протест и жалба от частните обвинители, то не може да бъде завишено от последната инстанция. ВКС отхвърля жалбата за Йоко Йонов за по-леко наказание. В момента той бил в общежитието в Кремиковци и за юни например имал 8-9 работни дни.