Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Така изглежда един от хеликоптерите на Гранична полиция. СНИМКА: МВР
Така изглежда един от хеликоптерите на Гранична полиция. СНИМКА: МВР

За да не смущават съня на столичани, ще сменят маршрута

Мистериозният хеликоптер, който от седмици буди част от София минути след полунощ, се оказа на Гранична полиция.

С него се провеждали нощни тренировки с полети от и до летище “София”, но в бъдеще щели да се избират други маршрути.

Разтревожени жители на кварталите “Бояна”, “Младост” и “Драгалевци” потърсиха в неделя “24 часа” с въпроса кой и какво пренася с мощния хеликоптер през нощта от средата на септември. В близост до нощния маршрут е карето на властта - държавните вили, в които живеят президентът, премиерът и председателят на парламента. В неделя всички институции отрекоха неофициално, но категорично, да летят по този тайнствен начин.

В понеделник, след официално запитване, от Гранична полиция признаха за два полета.

“На 10 и 11 октомври е имало тренировки в района на София, а целта е била обучение с прибори за нощно виждане”, обясни пресаташето на Гранична полиция Лора Любенова след направена проверка по искане на “24 часа”. Бил ползван утвърден от летище “София” маршрут, който е за отиване и връщане до аеропорта.

“Проблемът е, че сме ограничени от максималната височина - не повече от 2300 м от морското ниво. В полите на Витоша обаче това е близо до града”, обясни Любенова.

За бъдещите си полети Гранична полиция ще се съобрази, че пречи на гражданите с нощните си тренировки. Те вече ще са по други маршрути. “И те обаче включват отиване и връщане до летище “София”, добави пресаташето.

Хеликоптерът на Гранична полиция често се ползва при акции на Пътна полиция. Той обаче не се вдига над градовете през нощта, за да не пречи на почивката на хората. През деня машината кръжи най-вече над магистрали.