Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Василев
Димитър Василев

Складът на Alibaba трябваше да е в Бургас

- Г-н Василев, кога започнаха преговорите с Alibaba за логистичен център в България?

- Миналата година Alibaba дойдоха за първи път у нас и посочиха, че имат интерес към България. Тогава започнаха и преговорите за позициониране на логистичен център, който да обслужва поръчките за цяла Европа. Тази година разговорите трябва да продължат. Всичко е ръцете на компанията и на нашите институции.

- Няколко дни след като стана известно, че Alibaba има подобни намерения, от Пловдив обявиха, че складът ще бъде там. Това обаче се промени, защо?

- Това не е вярно. Alibaba изобщо не е преговарял с община Пловдив или с "Тракия икономическа зона", както съобщиха по-късно.

Знам, че първоначалните разговори са били

складът да бъде в Бургас,

но нещата са спрени. Проблемът там е, че не могат да осъществят двупосочна логистика. Тоест, когато една стока идва насам, трябва да се осигури обратна връзка и тя да заминава обратно. Затова се пренасочиха към Варна.

- На 19 и 20 октомври представители на Alibaba ще са в България. Ще се реши ли нещо за сделката с навлизането им у нас?

- Не. На тази среща нищо няма да се реши. Те ше дойдат на Националната технологична конференция и представител на Alibaba ще бъде мениджърът им, отговарящ за Турция. В момента те там отвориха център за разработка - доста голям, и тук ще представят работата на компанията си там.

- Какво спира осъществяването на сделката на този етап?

- Alibaba отдавна имат интерес към България, но всяка такава компания, която навлиза на чужд пазар, иска да има гаранция, че нищо няма да се промени за нея дори при смяна на правителството. Те искат сигурност, за да се позиционират у нас. Това е придружено с определени данъчни облекчения, например. Нещата при подобни сделки се случват по следния начин - първия път не става, втория също, но на третия става.

- Какво ще донесе на Варна логистичният център на Alibaba?

- Варна има 6 университета и позиционирането на такъв гигант ще означава повече студенти в града и генериране на кадри за компанията.

Ще нарасне заетостта,

защото ще се отворят много нови работни места и ще се повиши стандартът на живот. Надявам се сделката да е успешна. Ние се борим също фейсбук и гугъл да имат центрове у нас.

Водихме преговори и с Amazon. Миналата година почти бяхме стигнали до споразумение да се отвори център за 7000 човека, но изпуснахме нещата и го отвориха във Франция. Всички тези проекти ще доведат до разцвет на икономиката на страната.