Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

Срещу ГЕРБ, срещу вътрешната опозиция и срещу президента

Предложи бившия на Деси Радева за шеф на предизборния щаб

Корнелия Нинова успя да си отвори няколко фронта. За никого не е изненада традиционно нападателното й поведение към управляващите от ГЕРБ и Бойко Борисов, както и към вътрешнопартийната опозиция, която я държи нащрек още от избирането й. Но най-неочаквано новата линия на противопоставяне е червената председателка срещу избрания с гласовете на БСП президент.

Макар и не твърде агресивно, разминаването между двамата е факт и отношенията им са във фаза на студен мир, както се изразяват източници от "Позитано" 20. Националният съвет на столетницата начело с Нинова

даде курс към предсрочни избори.

Затова и "Визия за България" бе написана с намерението да бъде нещо като предложение за управленска програма.

Горе-долу по същото време Румен Радев обяви, че не вижда никакви признаци властта да е нестабилна, така че нямало как да се говори за предсрочни избори.

Корнелия Нинова не коментира това изказване на военния пилот, но посочи за шеф на предизборния си щаб бившия мъж на Десислава Радева Георги Свиленски. Той е депутат и бивш общински съветник. Назначението му е намигване към "Дондуков" 2, още повече че той нито е агресивен политик, нито е такъв спец по правене на избори като Румен Петков и Цветан Цветанов, коментират соцактивисти.

Свиленски е заместник-председател на червената група в парламента, а освен това в момента координира всички изяви по представянето на "Визия за България" в страната. Това му гарантира много интервюта по телевизиите, за да бъде постоянно в полезрението на обществото.

Така столетницата показвала, че не е като скачен съд с държавния глава, а има самостоятелна политика.

Червени активисти твърдят, че

Нинова и Радев не

са се срещали от няколко месеца.

Тя изобщо не е съгласна с намеците за президентска партия, която ще отклони избиратели от БСП. Той пък иска да се еманципира от столетницата и да бъде надпартиен, за да привлече най-различни привърженици.

И докато с държавния глава Корнелия Нинова се държи дистанцирано, но внимателно, не е така с вътрешнопартийната опозиция. Според източници от "Позитано" 20,

ако можеха, противниците й щяха да й вземат главата.

Но засега са слаби. Дори и да се насрочи избор на председател, настроенията са такива, че тя ще спечели отново състезанието. Това е добре дошло за хард настроената лидерка.

"Умее да бъде рязка и реже като с нож, не се церемони", коментират от екипа й. На заседание на Изпълнителното бюро заявила: "Няма да стане така, както искате. Няма да ви позволя да се договаряте зад гърба ми с ГЕРБ". Става дума за другите есемеси - които някои социалисти пускали до Бойко Борисов и му искали услуги. Без да подозират, че информацията ще стигне до лидерката. А тя знае за кого става дума и няма да му прости. Както преди повече от година след скандала с ЦУМ изгони от бюрото Георги Гергов, а сега вече го махна и от предизборния щаб.

Обкръжението й прави всичко възможно, за да тушира гласовете на опозицията, защото знае, че ще е на върха на партията, докато Нинова е председател. Затова не хаби усилията си.

А недоволните в парламентарната група я критикуват само тайно, защото не искат да се конфронтират. Депутатите от гражданската квота най-вече, защото те не са задължени да спазват партийната дисциплина, да ходят да представят "Визия за България" в страната и да отсъстват от залата.

Един от набралите най-много срещу ръководството бил асеновградският депутат Манол Генов, обвинен в купуване на гласове веднага след изборите миналата година. Тогава БСП не го защити категорично и той все още е под заплаха да бъде осъден.

Георги Свиленски получава все повече отговорности.
Георги Свиленски получава все повече отговорности.