Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Животът ви ще е много по-лек, ако оставяте от вас да мине

Когато косиш, недей убива жаба с дръжката на косата.

Има нещо като притча. Един човек косил трева в двора си с коса. Като окосил поредния сноп, отдолу се показала малка зелена жаба. Не се плашела, не избягала, само мигала с големите си очи. Човекът решил да я убие. Защото го дразнела. Какво ще прави тази малка жаба в неговото голямо място? (Въпреки че най-много да изяде някоя муха и да го отърве от нея). Та като решил да я убие, обърнал косата наобратно, със заострената дръжка. Вдигнал високо косата и навел глава, за да види по-добре как ще я разпльока.Замахнал с все сила и… си отрязал главата.

Друг пример. След 1990 г. двама братя получават от реституцията голям имот край морето. 40 декара. Вече се виждат милионери. Да обаче се появява и трети наследник. Доведен ли бил, заварен, природен – не знам. Човекът беден и скромен. Поискал само 4 декара. И са щели да се разделят. И двамата братя да станат милионери. Да, обаче те много се раздразнили на бедния човечец. „Мухльо, скъсляк, тъпанар” – как ли не го наричали. И решили да се съдят – първа инстанция – години, втора също и така нататък. И докато се съдили, влязъл Законът за натура 2000 (а имотът бил край морето) и се оказало, че нищо не могат да продадат и си останали с обикновена земя. И си останали бедняци. И наляво и надясно разправяли как човечецът им попречил да станат милионери. А де факто си попречили сами.

Трети пример. Богат земевладелец в Централна България оставя на своите наследници 400 декара. С които влиза в ТКЗС. И по реституция им се полагат. След 1990 г. се оказало че са десет наследници. Не щеш ли, единият заявява, че е догледал бабата, съпругата на дядото, до дълбоки старини. И поисква 4 декара повече. Представяте ли си? 1% от имането. Останалите девет наследници много се раздразват.

Никой не иска да отстъпи и даде от своите 40 декара. Не искат да дадат и сумарно – всеки да отчупи от своето парче земя по малко и да съберат 4 декара. Започват безкрайни кавги и спорове. Първо нагрубяват човека, догледал бабата. После почват да спорят помежду си. Кой бил от първия брак на дядото, кой бил от втория. Кой бил доведен, кой бил заварен, кой бил природен. И всеки хвърля отговорността върху другия. Всички други да дадат, само не той. И вече 28 г. си остават без делба и нотариален акт.

Не могат да продадат земята. Вече са 30 наследници. Делбата става кошмар. А през годините трима от тези десет наследници изпадат в тежки финансови затруднения. И не могат да си помогнат с тази земя И “харно си патят от живота” както гласи употребявания често израз. Ще кажете, има фирми, които се занимават с делба и покупка на проблемни имоти. Проблемът е обаче, че и тези фирми много ги дразнят наследниците. Как ще им дадат и късче комисиона от полагащата им се земя? “Това е бащиния!” – заявяват те. И така си живеят, затънали в наследствен батак.

Скръндзавостта на някои хора е пословична не само в личния живот, но и в икономиката.Във филма К-19 (по действителен случай) свръхмодерна ядрена подводница на СССР при ученията за изстрелване на ракета дефектира, само защото някой е решил да достави изолатор (малка ел.част) за 30 копейки (стотинки) вместо изолатор за 50 копейки. Представяте ли си? 20 стотинки икономия за подводница струваща десетки милиони долари.

Ами ако това се случи в открито море? На стотици километри от най-близкия бряг?

В заключение: Често в живота някои детайли ни дразнят и се вторачваме и се вкопчваме за тях. А не виждаме голямото. И губим. Много. Както има една крилата фраза: “Парите са ограничени. Човешката глупост – безгранична.”

Коментара ()

Вашият коментар