Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Здравей, в събота или неделя ще дойда с група приятели от Русе да скачаме с делтапланера. Нямам търпение."

Това казва по телефона в четвъртък русенската журналистка Виктория Маринова пред човек от клуба по парашутизъм и въздушни спортове "Sky Shumen". Два дни по-късно тя е убита на крайбрежната алея на Дунав в родния си град. Три дни след смъртта й хванаха 21-годишния Северин Красимиров от ромски произход, който избягал при майка си в Германия след извършеното престъпление.

Той проваля уговорката за тандемен парашутен скок на Виктория, след като я изнасилва и умъртвява брутално с душене и удари по главата.

Случилото се шокира цялата страна и екипа на клуба по парашутни скокове, в който Виктория започнала да ходи в началото на годината.

"Започна като пасажер, а след това стана и наш член - разказа пред "168 часа" Ицо Добрев, който е част от екипа на клуба. - Има немалко летателни дни. Четири пъти е правила

тандемен

парашутен скок

от 3500 метра. Никога не е казвала, че я е страх. Беше много енергична и лъчезарна."

Страстта на Виктория към делтапланеризма всъщност идва от баща й Георги, който е авиоинженер. За нея скачането от 3500 метра и полет със скорост от 250 км/ч при свободното падане след това били начин да разпусне.

"Много от вас изпитват страх да скочат с парашут, но трябва да го направите поне веднъж в живота си - казва самата журналистка в рекламно видео на клуба "Sky Shumen". - Това е нашият съвет. Освен едно незабравимо и прекрасно изживяване, това ще ви даде също увереност и самочувствие.

Нека не забравяме, че именно стремежът към полет и себеизява е направил така, че човек първо да мечтае да лети, а после и да пробва."

Приятели на Виктория я определят като изключително отдаден на професията си човек, но категорично отхвърлят възможността тя да е убита заради последния епизод на предаването "Под прицел", в което е излъчено интервю с разследващите журналисти Димитър Стоянов от "Биволъ" и румънския му колега Атила Биро по повод корупционните практики при усвояването на еврофондове. Те споделят и че не познават румънеца с украинско гражданство, когото полицията задържа заради извършеното престъпление, а малко след това пусна.

Близките на жената са в шок и все още имат съмнения дали полицията е задържала правилния човек. Въпреки всичко те казват, че ще запомнят Виктория с добрия характер и вечното желание да организира каузи в помощ на нуждаещи се хора. Голяма част от тях били представяни и в русенската телевизия Ти Ви Ен, в която освен водеща тя била и административен директор. Част от темите, по които журналистката е работила, са телефонните измами, домашното насилие, промяната на престъпното поведение и мислене зад решетките и начините да се вкара дрога и алкохол в затворите, насилието в учебните заведения, Истанбулската конвенция, алкохолната зависимост и евтаназията на животни в Шарково.

Темата, която взема най-присърце обаче, е как живеят родителите на деца с увреждания в България. Именно по тази причина журналистката е добре позната и на всички майки в Русе, които в последните месеци организираха палаткови лагери, за да протестират.

"Аз съм майка на дете с увреждане - разказва Снежинка Захариева пред "168 часа". - Запознахме се преди две години с Виктория по този повод. Тогава направихме и първото интервю, в което говорихме за това толерантни ли са хората към различните. След това правихме още две интервюта в предаването "Подиум". Тя нееднократно идваше на палатковия лагер в Русе и ни питаше с какво може да ни помогне. Във всеки един от епизодите имаше нещо добро, някаква

кауза, която тя

искаше да популяризира,

за да запали повече хора по нея."

Последния път, в който двете се чуват, е през септември по повод началото на учебната година.

"Тогава аз имах голям проблем - спомня си Снежинка. - Не можех да намеря жена, която да води сина ми на училище и да го прибира, нещо като социален асистент. Тогава Вики ми се обади по телефона и ми каза: "Кажи какви са условията и какъв човек ти трябва, а аз ще пусна съобщение на моята стена във фейсбук. Не се притеснявай, достатъчно грижи си имаш. Аз имам много познати и връзки, така че с каквото мога, ще помогна". Спомням си добре думите й."

Това, което направило впечатление на жената, било, че Виктория й звучала много развълнувана. Причината се оказала дъщеря й, която също започвала първи клас.

"Тя имаше едно особено отношение към всички деца - разказва Захариева. - Обичаше ги и просто очите й сияеха, когато ги виждаше. Изобщо не делеше хората на такива, които са "нормални", и "с увреждания".

Така например моят син, въпреки че е в инвалидна количка и с интелектуален дефицит, тя когато го видеше, не спираше да го прегръща и да ми повтаря, че е прекрасен."

Жената споделя още, че тениската "Системата ни убива", с която Виктория е облечена на снимката, разпространяваща се във всички медии, е подарък именно от нея.

"Аз й я дадох лично - спомня си Снежинка. - Не съм й предполагала, че наистина системата ще я убие. Тя беше човек с голямо сърце и се отзоваваше на добрите каузи. Постоянно се чувахме и коментирахме за борбата на майките на деца с увреждания. Казваше ни: Няма да ви оставя, ще излъчваме всеки ден, ако трябва, докато не се реши проблемът."

Близки на убитата жена споделят, че тя била изключително привързана към дъщеричката си. На 23 май във фейсбук профила си тя е публикувала своя снимка със следния текст:"Тръгвайки за работа, чувам: "Мамо, ела бързо! Искам да те снимам, защото си най-красивата и добра майка на света! Моля те, покажи снимката на целия свят, мамо. Да знаят, че ти си ми се паднала на мен."

Те предполагат, че сега момиченцето ще остане при баща си Свилен, който е и

собственик на

русенската телевизия

Ти Ви Ен. Въпреки че двамата се развеждат в началото на тази година, те запазват прекрасни отношения помежду си, а детето не е ограничавано в това да се вижда с баща си. Познати на жената разказват още, че тя била и изключително интелигентна. С такова впечатление останал адвокатът Петър Николов.

"Познавам я от лятото - разказва той пред "168 часа". - Май месец тя се свърза с мен, за да направим интервю по повод приза ми "Юрист на годината". Съгласих се и дни по-късно вече бяхме в съда, където тя уреди да се случи срещата ни.

Разговаряхме за адвокатската професия като призвание и дълг към обществото и проблемите на обикновения човек. Поставихме акцент и върху доверието в съдебната система и правоприлагането като основна функция и стълб на съвременното общество."

Петър споделя още, че тези дни двамата дори трябвало да се видят отново, за да направят интервю за 11 деца от многодетното семейство в Русе.

"Говорехме си, че септември трябва пак да се видим, но аз имах много работа и го отложихме за по-нататък - казва още адвокатът. - Правеше истински предавания за проблемите на обикновения човек и обществото. Беше силно ориентирана към социалната тематика. Явно в последно време е решила да прави разследващо предаване, но за съжаление то няма да се осъществи. За нея никой не може да каже и че се държи надменно. Въпреки че може да си позволи да не е водеща и журналист, а просто да дава нареждания като шеф, отстрани се виждаше, че тя работеше с плам и обичаше това, което прави."

Познати на жената разказват, че тя самата споделяла, че работата й изобщо не я натоварва. За да се чувства обаче добре, тя

гледала

да спортува

във фитнеса по няколко дни в седмицата. Отделно всяка събота и неделя правела и крос тичане. Това бил нейният начин да почива в свободното си време. Именно редовният крос, който провеждала всяка неделя между 10,00 и 12,00 часа, първоначално накара близките й да мислят, че човекът, който я е изнасилил и убил, е познавал навиците й, знаел е, че тя ще бъде там и я е чакал на мястото с ясната идея какво ще й причини. Тази версия обаче отпадна след задържането на украинеца. Запълненият график и постоянната работа на Виктория не са й попречили да организира и десетки каузи в помощ на нуждаещи се хора.

Какви са били те и на кого са помагали четете в печатното издание на "168 часа".

Четете още:

Ето го Северин - главният заподозрян в убийството на Виктория Маринова

Арестуваният за убийството на Виктория запазил дрехите от престъплението