Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниел Митов СНИМКА: Архив
Даниел Митов СНИМКА: Архив

Съдия Пламен Панайотов от спецсъда промени обвинението на бившия външен министър Даниел Митов от "престъпление по служба" в "злоупотреба на доверие". Това стана по искане на прокуратурата в хода на съдебното заседание. Промяната се налагала заради нови документи, както и заради показанията на разпитаните свидетели.

За "престъплението по служба" се предвижда до 8 години затвор, а за "злоупотребата на доверие" до 5 години и глоба. Т.е. новото му повдигнато обвинение е по-леко.

Срещу предложението за промяна на обвинението се противопостави адвокатката на Митов Ина Лулчева. По думите й Наказателно-процесуалният кодекс допуска изменение, само когато става дума да се промени от по-леко в по-тежко, а не обратното. Прокурорката по делото Боряна Бесова отказа обаче да разкрие повече подробности кое е наложило промяната с аргумента, че това ще стане ясно по време на пледоариите им.

Митов, както и заместникът му Христо Ангеличин, са подсъдими за непровеждането на обществена поръчка за закупуване на самолетни билети за нуждите на Външно министерство. Според прокуратурата от това са настъпили щети в размер на 494 000 лева.

Непровеждането на обществената поръчка в края на 2015 г. е довело до сключването на 2 споразумения със Земеделското министерство. По силата на тях фирма, която е работила със земеделското ведомство, е осигурявала и билети на Външно министерство.