Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гръцкият крал Константин и кралица София са приятели на Симеон Сакскобургготски и доня Маргарита и често ги канят на яхта край гръцките острови.
Гръцкият крал Константин и кралица София са приятели на Симеон Сакскобургготски и доня Маргарита и често ги канят на яхта край гръцките острови.

При подобни дела съдът по правата на човека обезщети гръцкия крал и семейството му с 13 млн. евро при искани 470 млн.

Румънският монарх Михай продаде на държавата замъка “Пелеш” за 30 млн. евро и получи други 4 двореца

Владимир Каролев: Депутатите от 2009 г. насам може да бъдат обявени за персона нон грата в САЩ

Последните надежди на Симеон Сакскобургготски са съдът по правата на човека в Страсбург и законът "Магнитски" в САЩ.

Първият може да накара България да сключи споразумение в определен срок с царя или да принуди държавата да му плати компенсация, но не и да върне имотите. При втория може да подаде оплакване до Вашингтон, че депутати, министри и съдии от 2009 г. насам му пречат да използва собствеността си заради мораториума, и да им се забрани достъп до САЩ.

Според цариста Владимир Каролев всеки български гражданин се оказва по-богат от наследниците на Клементина Бурбонска. Когато приключат всички дела на три инстанции в България, царят може да съди страната ни в Страсбург, за да получи обезщетение за начина, по който са решени въпросите у нас. Той вече се обърна към съда по правата на човека за приключилите тук дела, които са обединени да се гледат заедно.

Това, което дава основание за известен оптимизъм на бившия премиер, е фактът, че при подобни обстоятелства съдиите в Страсбург отсъдиха Гърция да плати на бившето кралско семейство 13,2 милиона евро за това, че им отнела 3 двореца.

От тези пари

12 млн. евро са лично

за крал Константин,

900 000 - за сестра му принцеса Ирене, а 300 000 - за леля му принцеса Екатерини. Атина е трябвало да извади от бюджета си още 500 000 евро разноски по делото. Бившият гръцки владетел чака 7 г. за това. Той внесе иска си за именията "Татои" край Атина (41 млн. кв. м), "Полидендри" край Лариса (33,6 млн. кв. м) и "Мон Репо" на остров Корфу (238 000 кв. м) през 1994 г. Получава обезщетението си през 2001 г.

Всъщност съдът в Страсбург присъжда много малка сума в сравнение с очакванията на крал Константин, който смятал, че има право на 470 милиона компенсация за това, че са му отнети имотите. 17 съдии решиха, че бившият владетел не е искал да ощети своите сънародници с голяма сметка. Според решението компенсацията не може да покрива цялата цена на имотите.

Константин, сестра му и леля му са притежавали дворците в лично качество, а не като членове на кралското семейство, гласят мотивите на съда. Жалбата им е пусната, след като през 1994 г. социалистическото правителство на Костас Симитис отнема гражданството на крал Константин, като му предлага да се регистрира в кметството като обикновен гражданин и да се откаже от трона. Той, разбира се, отказва.

Преди това - още през 1967 г., военната хунта отнема имотите на Константин и му предлага милиони драхми, които той не приема.

По различен начин друг съседен на България монарх - румънският крал Михай, пък получи през 2005 г. 30 млн. евро, гласувани от парламента като компенсация, че му е отнет замъкът "Пелеш" в Карпатите.

Крал Михай почина миналата година на 96 г., но наследниците му използват замъците, които Румъния му върна.
Крал Михай почина миналата година на 96 г., но наследниците му използват замъците, които Румъния му върна.

Дворецът е конфискуван през 1948 г. и става резиденция на

Николае Чаушеску.

През 2001 г. на бившия владетел му бе дадено право на резиденция, секретар и съветник, субсидия и кола с шофьор.

Освен "Пелеш" крал Михай е притежавал преди комунизма 6 замъка и 5 двореца. Сега семейството е във владение на имоти за 65 млн. евро по данни от 2017 г. Върнати са му 4 замъка с общо 450 стаи, почти 20 000 хектара гори, три сгради и парцел в Букурещ, къща и земя в планината Пояна Тапулуи, няколко имения в Азуга Предеал, десетки километри горски пътища.

Горе-долу по едно и също време във всички околни страни се връща собствеността на царете. През 2001 г. Белград позволи на принц Александър да се върне в двореца си.

През 2004 г. внукът на последния австро-унгарски император Карл Първи - Карл фон Хабсбург, отправи иск да върне собствеността си, конфискувана от нацистите от семейството му през 1938 г.

Сакскобургготски влезе във "Врана" през 2000 г. и до 2004-та получи имотите, за които все още се водят дела от страна на държавата. Виждайки накъде вървят нещата, знакови фигури от царското управление подхванаха петиция във фейсбук в защита на собствеността на Сакскобургготски.

"Това е публична изява, която показва обществени настроения. От решенията на съда излиза, че царете Фердинанд и Борис е трябвало да живеят едва ли не на хотел, защото дворците изначално според тях били държавни. Но чл. 51 от Търновската конституция забранява на царя за ползва държавни имоти", коментира бившият царски депутат Минчо Спасов.

Според него съдът в Страсбург би трябвало да вземе предвид и факта, че от 9 г., откакто има мораториум, Симеон Сакскобругготски има само разходи по имотите. А те никак не са малки. От друга страна, не може да получава приходи. Това са щети, които магистратите би следвало да компенсират, смята адвокатът.

Делата в Страсбург може да се точат с години. Процедурата там е доста дълга. Възможно е съдът да изчака всички решения, за да ги обедини в едно, както направи с "Кричим", "Саръгьол", "Ситняково" и мораториума. Няма срок, в който страсбургските съдии да се произнесат. Поради големия брой дела от всички държави те се движат изключително бавно.

Освен това като цяло съдът по правата на човека не се изхвърля да присъжда огромни суми като обезщетения. Така че дори Симеон Сакскобургготски да поиска 300 милиона лева компенсация, той няма да я получи. Данъчната оценка на имотите е доста по-ниска. Заради започнатите през 2011 г. дела през 2012-а държавата официално излезе със становище колко струват царските дворци.

Общо се смята, че земите, къщите, хижите и горита са за над 16,3 млн. лв., което на пазара е смешна сума. Според брокери реалната цена е между 100 и 200 млн. лв. Но понеже не са за продан, няма как да се даде точна оценка.

Най-скъпа е резиденция "Врана", в която Симеон Сакскобургготски живее през повечето време, ако не е в Мадрид или на посещения при аристократичните си братовчеди в Европа.

Двете къщи и паркът от 980 декара са оценени

на 14 135 228 лв.

Само за земята край караулката на свободния пазар може да се получат 80 млн. лв., а трите къщи с историческа стойност и последвалите подобрения и ремонти може да са към 5 млн. лв.

920 дка от тези 980 декара парк Сакскобургготски дари на Столичната община още докато беше премиер. В момента пространството е отворено в събота и неделя за посещения.

Данъчната оценка за "Царска Бистрица" на Боровец пък е 1 133 353 лв. Става дума за имот на площ 210 хиляди квадрата с 8 сгради. Според брокери само земята около двореца струва 35 млн. лв., а за постройките може да се добавят още към 2 млн. лв. Останалите къщи и хижи от т.нар. царски имоти са доста по-евтини. Дворецът "Ситняково" е оценен на 130 хиляди лв., а е разположен на 20 хиляди квадрата с 3 постройки в Рила. Хижа "Саръгьол" е още по-евтина, но за нея не е заведено дело и не е поискана данъчна оценка.

Колко е данъчната оценка на 16 хиляди декара борови гори, които бяха върнати на царя през 2004 г., не е ясно. Но според запознати може да стигне 20 млн. лв., че и повече.

Дори и да получи обезщетение от Страсбург, ако съдът потвърди обратното отнемане на всички имоти, Сакскобургготски ще бъде наистина прокуден от България. И това ще е силен удар срещу него. А на държавата ще й е трудно да се грижи за дворците и земите и ще се наложи да ги продаде.