Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Избягал от Русия журналист: Заподозреният по случая Скрипал полковник от ГРУ Анатолий Чепига е награден за операцията по измъкването на президента Янукович от Украйна Руслан Боширов, идентифициран като полковникът от ГРУ Анатолий Чепига СНИМКА: Кадър от видео на РТ

През 2014 г. полковникът от ГРУ Анатолий Чепига,  за когото разследване на британски медии разкри, че се крие зад името Руслан Боширов - единият от двамата заподозрени по случая Скрипал, е отговарял за операцията по измъкването на президента Виктор Янукович от Украйна за Русия.

Това заяви Сергей Канев, репортер на проекта "Досие" пред украински медии.

Според източници на Канев Чепига оглавявал специалното военно формирование, което защитавало Янукович при пребиваването му в Межигорий и след това го транспортира безопасно до Крим.

Именно заради тази операция полковникът от ГРУ е получил и званието Герой на Русия, твърди Канев.

Досега като причина за награждаването му се изтъкваше"участие в мироопазваща операция".

Най-висшата руска награда - орден "Герой на Руската федерация" се присъжда веднъж в годината на малка група хора лично от президента на Русия "за заслуги пред държавата и народа, свързани с извършването на геройски подвиг". 

Преди време спонсорът на "Досие" Михаил Ходорковски заяви, че журналистът Канев е бил принуден да напусне Русия, след като научил, че "ще бъде обвинен в опит да разбера маршрута на движение на конвой на Путин".

Олигархът свързва заплахата с професионалната дейност на Канев, който е участвал в разследването на The Insider и Bellingcat за Боширов и Петров.

Анатолий Владимирович Чепига е роден на 5 април 1979 г. в село Николаевка, недалеч от границата на Амурската област с Китай. На 18-годишна възраст той постъпва в Далекоизточното висше общовойсково командно училище в Благовещенск (на 40 км от родното му място). Това е една от най-елитните руски школи за офицери от морската пехота и спецчастите.

Чепига завършва с отличие през 2001 г., след което е изпратен в 14-та спецназ-бригада в Хабаровск. Това е една от елитните части на силите за специални операции, която работи под командването на ГРУ. Тя играе важна роля по време на Втората Чеченска война, забелязана е и по границата с Украйна през 2014 г.

По време на службата си в 14 бригада полковник Чепига е пращан три пъти в Чечня. Не е ясно в какви операции е участвал, но на сайта на "Доброволното общество за съдействие на армията, авиацията и флота" (ДОСААФ) се посочва, че по време на службата си той е получил над 20 воински награди.

2003 г. е последната, в която Bellingcat откриват данни за присъствието му в 14-та бригада. През 2010 г. той получава своя първи фалшифициран паспорт.

В този период Анатолий Чепига получава легендата "Руслан Боширов" и се мести в Москва. Възможно е в този период да е завършил и Военно-дипломатическата академия - т.нар. "Консерватория" на ГРУ, като се има предвид ранга му на полковник и работата му като таен сътрудник на разузнаването.

През декември 2014 г. Анатолий Чепига получава орден "Герой на Руската федерация".