Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Да играеш 20 сезона в Шампионска лига – абсолютно доказателство за вечна класа. Постижение по силите на един-единствен човек в цялата история на турнира. Неговото име е Икер Касияс. Истинска икона в най-гледания спорт в света. На 37 години испанецът продължава да бъде на любимото си място – под рамката на вратата на зеления терен. Цели 16 сезона игра в Шампионска лига с екипа на Реал (Мадрид), а миналата седмица стартира четвъртата му кампания с Порто. Касияс има повече участия в състезанието от клубове като Атлетико (Мадрид), Челси, Пари Сен Жермен, Борусия (Дортмунд) и Интер. Той е трикратен победител в най-силната клубна надпревара. И до днес е най-младият вратар триумфирал в състезанието – само четири дни след 19-ия си рожден ден. Икер, заедно с Франц Бекенбауер и Дидие Дешан, са единствените капитани вдигали световна, европейска титла и трофея в Шампионска лига. Касияс има над 1000 мача в професионалната си кариера и не е изненадващо, че рекордните 168 от тях са в най-атрактивния клубен турнир. Има цели 55 сухи мрежи в надпреварата и 5 спасени дузпи – постижение, което дели с Петер Чех. С 20-ия си сезон в състезанието Касияс остави зад себе си легендата на Манчестър Юнайтед Райън Гигс, който бе част от великия турнир 19 кампании. Третата позиция е за Пол Скоулс и Ариен Робен с по 17.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

Друг футболист, който пренаписа историята на Шампионска лига, е Кристиано Роналдо. Дни наред треньори, играчи, съдии, анализатори и фенове дебатираха дали португалецът правилно бе изгонен срещу Валенсия. Мненията са разнопосочни, а червеният картон е първи за петкратния носител на „Златната топка“ в цели 154 срещи в турнира с екипите на Манчестър Юнайтед, Реал (Мадрид) и Ювентус. Кристиано е реализатор номер 1 в Шампионска лига със 120 точни удара, като след него единствено големият му опонент Лео Меси успя да премине кота 100. Роналдо стана голмайстор на турнира в рекордните седем кампании. Върхът бе през сезон 2013/14, когато бе точен 17 пъти. Хеттриците му са 7 на брой, с един по-малко от Меси, който преди дни наказа с три гола ПСВ (Айндховен). Капитанът на Барселона вкара в 14-и пореден сезон в Шампионска лига и изравни славния играч на Реал Раул.

Но как стои въпросът с головете във финали? Лео има два, а Кристиано – четири. Над всички са звездите на Реал от миналия век – Алфредо Ди Стефано и Ференц Пушкаш с по 7. Когато говорим за попадения, не може да не споменем автора на най-бързия гол в турнира. Неговото име е Рой Макай. През 2007-а на холандеца му бяха необходими едва 10 секунди и 12 стотни, за да порази вратата на Реал и да донесе поредна радост на привържениците на Байерн (Мюнхен) – клуба, в който постигна най-големите си успехи.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

Любопитни са и рекордите, които стоят срещу името на Паоло Малдини. Железният бранител и дългогодишен капитан на Милан донесе пет от седемте европейски купи на „росонерите“. Италианската легенда е начело в класацията за най-много участия на финали – 8, заедно с Франсиско Хенто от Реал (Мадрид). И до днес Малдини е най-възрастният голмайстор във финал. Разписа се на 36 години и 333 дни през 2005-а в Истанбул при паметния обрат на Ливърпул, който ликува с купата, въпреки че на полувремето изоставаше с 0:3.

Има играчи, които остават верни на един клуб през цялата си кариера, но съществуват и така наречените футболни номади. Такъв е Златан Ибрахимович, разписал се в Шампионска лига с екипите на шест различни отбора – Аякс, Ювентус, Интер, Барселона, Милан и Пари Сен Жермен. Кларънс Зеедорф пък е единственият ликувал с ценния трофей с три различни тима – Аякс, Реал и Милан.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

Няма как да минем и без лошите момчета в турнира. Начело е капитанът на Реал Серхио Рамос, който води в класацията за най-много жълти картони - 35. При червените картони лидери с по 4 са Ибрахимович и Едгар Давидс.

Общо 35 играчи са записали 100 или повече срещи в Шампионска лига. Последен в елитната компания се присъедини Томас Мюлер от Байерн. При мениджърите номер 1 за всички времена е славният сър Алекс Фъргюсън със 190 двубоя с Манчестър Юнайтед.

Този сезон в турнира не е Зинедин Зидан, направил немислимото досега за всеки треньор – три поредни триумфа. С три европейски купи във визитките си се гордеят още Боб Пейсли и Карло Анчелоти, чието последно предизвикателство е работа в Наполи.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport