Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Палатът на Ердоган в Анкара, в който има 1150 стаи и допълнителна сграда с 250 стаи за негова лична резиденция.
Палатът на Ердоган в Анкара, в който има 1150 стаи и допълнителна сграда с 250 стаи за негова лична резиденция.

Живее в резиденция за $615 милиона, чийто бункер е устойчив на ядрена, химическа и биологическа атака, както и на най-унищожителните земетресения

От изолираната зала следи всички 81 провинции в Турция и планира действията си в Сирия

На негово разположение са 12 правителствени самолета, последният е за $500 милиона, подарък от емира на Катар, със 7 спални, 2 заседателни зали и кожени фотьойли

Ердоган разполага с 12 правителствени самолета, кой от кой по-луксозни и с повече екстри, живее в палат за 615 млн. долара и се вози на бронирани коли по специална поръчка.

Преди седмица шейхът на Катар Тамим бин Хамад ал Тани направи щедър жест към Турция и Реджеп Тайип Ердоган, като им подари "Боинг 747-8i VQ-BSK", чиято цена е 500 милиона долара. Това породи въпроси как живее президентът и какво е истинското му състояние.

Луксозният боинг, който емирът на Катар подари на турското ръководство, е бил специално оборудван в продължение на близо 3 г.
Луксозният боинг, който емирът на Катар подари на турското ръководство, е бил специално оборудван в продължение на близо 3 г.

Първоначално излязоха информации, че самолетът е предназначен само за него. Множеството критики на опозицията принудиха 64-годишния политик да излезе публично и да опровергае слуховете, че дарът е личен. Каза, че бил за страната. Това се случило, когато емирът на Катар научил, че Турция иска да купи аероплан за нуждите на държавните посещения.

Ключови фигури от опозицията изразиха съмнение, че луксозното летателно средство е дадено даром,

и то по време

на нечувана икономическа криза

в държавата на Босфора, пише Ройтерс. Турската лира спадна с 40% през 2018 г., което нанесе сериозен удар и върху икономиката на страната. Тя разчита предимно на чуждестранните потоци, за да запази растежа си. Инфлацията този месец стигна 18%.

Доха и Анкара са ключови съюзници в своя регион и за да помогне за стабилизиране лирата, Катар обяви, че предвижда да изгради проекти за 15 милиарда долара в Турция. И като допълнение обявеният за продан джет на емира попадна в ръцете на турското висше ръководство.

Става дума за

един от най-комфортните самолети в света

Местата в подарения от емира на Катар "Боинг 747-8i VQ-BSK" са пренаредени само за 76 души, а не 400, каквато е била производствената му вместимост.

Апаратът е доставен на шейха през 2012 г. от завода на "Боинг" в Еверет, близо до Сиатъл, но излита за първи път през 2015 г. През това време е оборудван с множество екстри специално за нуждите на богатия арабски владетел. Оттогава в документите му са посочени

само 200 полета и

е прекарал общо

436 часа във въздуха

Въпреки че техническите му характеристики са такива, че може да вземе разстояние от близо 15 000 км, без да се налага да презарежда с гориво.

Регистрираният на Бермудските острови под името VQ-BSK аероплан

прилича на

5-звезден хотел

На борда му има 7 спални, една от които предназначена за емира и затова е доста широка. Залите за пътуване са мебелирани с фотьойли, а освен тях са оформени и две заседателни зали. В ремонтната база на "Боинг" в Тексас са монтирали на борда на луксозната машина дори собствена болница.

ВИП летателният апарат кацна в Истанбул след полет от Базел, Швейцария, на 10 септември. Още в началото на септември са били определени пилотите, които ще управляват мощния самолет. Те са избрани от екипажа на друг правителствен самолет - "Боинг 777", тъй като пилотската кабина е подобна. Обучени са специално как да управляват новата машина.

Според опозицията трудно може да се каже, че Турция се нуждае от нов луксозен правителствен самолет, тъй като притежава 12, между които еърбъс A340-500 VIP. Той също има интересна история - някога е бил

притежаван от туниския диктатор Зин ал

Абидин бен Али

и е купен от Турция през 2016 г. за $78 милиона.

През същата година по време на опита за преврат Ердоган бе на почивка в луксозна вила в Ичмелер, райско място на 10-ина километра от известния курорт Мармарис. За да отиде в Истанбул, той се качи на друга машина - "Гълфстрийм IV", джет от висока класа, предназначен за средни по дължина полети. Тогава той бе прихванат от два изтребителя F-16, контролирани от бунтовниците, но те по неизвестна причина не са стреляли.

Очевидно обновяването на аеропарка в Турция се извършва на две години, защото през 2014 г. висшето ръководство получи "Airbus 330" за 200 милиона долара. В същата година Реджеп Ердоган се нанесе в новия си палат с 1150 стаи в Анкара, който струва $615 милиона.

Ак Сарай със своите 1150 стаи и площ от 150 000 кв. м стана официална резиденция на Ердоган през 2014 г.
Ак Сарай със своите 1150 стаи и площ от 150 000 кв. м стана официална резиденция на Ердоган през 2014 г.

Според опозицията той напомня на построения по времето на Николае Чаушеску румънски парламент. Комплексът е наречен Ак Сарай (Белия дворец) по подобие на Белия дом, но е 30 пъти по-голям от него и 4 пъти по-голям от Версай. А стремежът към лукс надминава дори желанията на Луи ХIV.

Палатът заема 150 000 кв. м и е кацнал върху хълм в покрайнините на Анкара, който попада в "Натура 2000", и затова строителството му бе атакувано в съда. Но Ердоган беше непоколебим, че там ще е президентският сарай.

За изграждането и обзавеждането му са поръчани най-скъпите и качествени материали. Цената на една ролка копринени тапети, с които са облицовани стените на Ак Сарай, стига до 2257 евро, а стойността на

килимите -

10,4 млн. евро.

Инкрустираните със злато чаши са по 333 евро бройката. Цената на 400-те триметрови врати стигала 5,6 млн. евро.

Още с влизането си гостите са посрещнати в разкошен атриум, покрит с италиански мрамор. Той е използван още за декорация на басейните, хамамите, сауните и вътрешната украса на двореца.

Президентският дворец не просто е скъп - режийните му също са в космически цифри. В първата година, след като в него се нанесе Ердоган (за периода от октомври 2014 до май 2015 г.), са платени 800 000 евро.

Освен грамадната сграда в комплекса е изградена една по-малка, в която живее Ердоган. В нея има 250 стаи, джамия за 4000 души и културен център. Рано сутрин президентът става в 5 или 6 часа според това дали е лято или зима и се моли в продължение на половин час. После тренира във фитнеса и започва работния си ден в 8 сутринта в големия дворец.

Въпреки че м.г. Ердоган бе опериран от доброкачествен тумор от дебелото черво, той продължава да работи на пълни обороти. Контролира всяко действие на правителството, дори и най-незначителното.

Именно в Ак Сарай подготвя стратегиите и решенията си, като има достъп до случващото се във всички 81 провинции в Турция, което се проектира върху 143 видеостени. За по-голяма безопасност за президента в палата е построен и издържащ химическа, ядрена и биологическа атака бункер. Помещението ще остане непокътнато и при земетресение от най-висока степен, без да пострада нито човек, нито техниката.

Подземната зала е шумоизолирана и е

без електрически контакти, за да не бъде подслушвана

Оборудвана е като команден център за секретни операции. Жандармерията, структурата против бедствия и аварии, управленските ведомства, центърът за информация и комуникационни технологии, турските въоръжени сили и разузнаването МИТ могат да излъчват на живо в президентския команден център.

Всички данни се архивират в специални сървъри, чрез които спецслужбите проследяват заподозрените. Системата на двореца C4I може да намери информация за всекиго чрез биометричните му данни или обикновена снимка. Това е военна комуникационна система, при която се координират действията на войската, разузнаването и комуникационната техника.

От 4 г. Ердоган

използва тази система, за да планира ударите

си в Сирия

Според спечелилия наградата "мъж на годината" на сп. "Тайм" през 2011 г. турски президент строителството на новия палат е било необходимо, за да се покаже, че страната му тежи на мястото си в международната общност.

В Ак Сарай той се чувства като в своя крепост, тъй като няма доверие на никого освен на семейството си.

Жена му Емине, която покрива главата си със забрадка и твърди, че се занимава с домакинството на резиденцията, преди време попадна в медиите с информация, че заради нея е затворен цял мол в Брюксел. Така тя могла да пазарува на воля от бутика "Лоншан", без да бъде наблюдавана.

Пак в белгийската столица се появиха данни, че движението по улицата със скъпи бутици "Авеню Луиз" е било затворено, за да се отдаде първата дама на Турция на шопинг. Други материали пресметнаха, че е

похарчила 42 000 евро в полски антиквариат

Говори се още, че е любителка на бял чай за 2600 долара килото. Забелязана е с диамантена огърлица, която струва колкото годишната заплата на съпруга й, за която каза, че е подарък от приятел бижутер.

Първата дама на Турция винаги покрива косата си със забрадка и защитава мюсюлманските традиции.
Първата дама на Турция винаги покрива косата си със забрадка и защитава мюсюлманските традиции.

Потребител на туитър пусна снимка от посещението на Ердоган в Лондон, където Емине се появи с лачена чанта "Хермес Бъркин" лимитирана серия за 50 000 долара. Според германския в. "Билд" месечната заплата на съпруга на ратуващата мюсюлмански ценности дама е 58 000 долара. А модният дизайнер Бардарос Шансал, критик на президента, определи, че една от брошките на г-жа Ердоган под формата на мушица струва 15 000 долара.

В хобитата си майката на децата на турския лидер е записала, че обича да чете, да плува, да слуша турска музика и да кара кола. Никой никога не е снимал Емине Ердоган зад волана, но за сметка на това съпругът й много пъти е

демонстрирал шофьорски умения.

Емине Ердоган е известна любителка на красивите чанти.
Емине Ердоган е известна любителка на красивите чанти.

На негово разположение са две лимузини, 33 бронирани коли, 28 джипа и кадилак. Един от любимите му автомобили е брониран мерцедес за 385 хиляди долара, който бе доставен за срещата му с Доналд Тръмп във Вашингтон чрез военнотранспортен самолет.

През 2016 г. турският президент започна да пренася със себе си специалната си кола при визитите в чужбина. За първи път това се случи на южноамериканския му тур през февруари в Чили, Перу и Еквадор.

Четете още:

Ердоган - черният турчин

Турският президент: Кърджали е в нашите душевни граници