Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изнасилвач иска от съда в Добрич да намалят обезщетението за действията му

СНИМКА: "24 часа", Архив

6000 лева обезщетение ще плаща изнасилвач – реши състав на Окръжния съд в Добрич. Той намери за неоснователна жалбата на осъдения за изнасилване, внесена с искане да бъде намален размерът на обезщетението, което той трябва да плати на пострадалата.

На първа инстанция Районният съд в Генерал Тошево е признал 53-годишния Димитър Б. за виновен в това, че на 28 септември 2015 г. е изнасилил жена от генералтошевско село, като използвал сила и заплашване. На посочената дата мъжът извършил и блудствени действия спрямо същата жена. За двете деяния той е получил общо наказание от 3 години „лишаване от свобода“ условно с 5-годишен изпитателен срок. Постановено било мъжът да заплати и обезщетение от 6000 лв. за нанесените неимуществени вреди на пострадалата, заедно с лихвите, считано от датата на извършване на престъпленията.. Мъжът не е атакувал присъдата си по отношение на наложеното му наказание, а е обжалвал само размера на присъденото в полза на насилената жена обезщетение.

Окръжният съд, след като се запозна със събраните по делото доказателства, изложените в жалбата доводи и становищата на страните, отхвърли искането на подсъдимия, като неоснователно. Нещо повече, в решението си съдебният състав определя обезщетението като „явно занижено“, предвид претърпените от жената, вследствие на посегателството, болки и страдания, и дългосрочните негативни последици върху нейната психика. Съдът прецени обаче, че не може да завиши размера на обезщетението, поради липсата на постъпил протест от страна на прокуратурата или жалба от пострадалата. По тази причина постановената от Районен съд-Генерал Тошевоq присъда беше изцяло потвърдена.

Решението на Окръжния съд е окончателно и не подлежи на касационно обжалване.

Коментара ()

Вашият коментар