Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Над 300 души, предвождани от живеещия в Лондон Емил Русанов и Йоло Денев, започнаха протеста пред Народното събрание. Възможно е част от тях да са минувачи. Това е резултатът от организираният от месеци в социалните мрежи "грандиозен" митинг за сваляне на правителството. Въпреки постоянните призиви няма отклик, а макар организаторите да имат структури във всяка област и във доста европейски държави няма масово участие, а замисълът да има българи от чужбина - подобно на букурещкия протест, не е изпълнен. Освен споменатия Емил Русанов не може да се твърди, че има пристигнали от чужбина хора за да протестират.

Не се забелязват и хора, организирани от т. нар. сдружение "Боец", оглавявано от видинчанина Георги Георгиев, който се прочу със снимка с Цветан Василев в Белград.

Вчера полицейски източници съобщиха, че има сигнали за провокации по време на деня на отворените врати в президентството. Замисълът бил въоръжени да нахлуят в президентството и да поискат държавният глава да обяви извънредно положение и да смени правителството, като използва за повод многохилядния протест, който се сведе до 50 души. Русофилски паравоенни милиции вчера призоваха своите членове на мобилизация за т.нар. протест.

Близо час след началото на иначе шумната сбирка на жълтите павета заедно с привлечената публика от минувачи групата се разрасна до 200 - 300 души. С викове "Оставка" Русанов поведе хората си към сградата на Народното събрание, но полицията веднага направи кордон.

Сред обявените искания освен оставката на кабинета е и това за промяна на конституцията. "Пряко да се избират всички хора, които ще участват в администрацията на тази държава, както и да могат да се отзовават", прокламира организаторът.

Замисълът бе протестът да се вихри до тъмно в продължение на три последователни дни, но засега не се вижда потенциал сбирката на групата да удържи ентусиазма си до неделната вечер.