Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев и вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов бяха гости на първия национален събор на запасното воинство край Крън. Двамата приеха тържествения марш на почетната рота от 61-а стрямска бригада в Карлово. Организатор на събора бе Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, в който членуват около 22 хил. души. Съюзът поиска от политиците закон за запасното войнство, какъвто България няма, и референдум за връщане на задължителната военна служба.
Президентът Румен Радев и вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов бяха гости на първия национален събор на запасното воинство край Крън. Двамата приеха тържествения марш на почетната рота от 61-а стрямска бригада в Карлово. Организатор на събора бе Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, в който членуват около 22 хил. души. Съюзът поиска от политиците закон за запасното войнство, какъвто България няма, и референдум за връщане на задължителната военна служба.

Захариева: Редно е премиерът да отиде в ООН сега

Главният секретар на президента пита по кой закон става ротацията

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поканил лично премиера Бойко Борисов на срещата на високо равнище “Глобален призив за действие за справяне със световния проблем с наркотиците” на 24 септември, научи “24 часа”. 

Бойко Борисов
Бойко Борисов

Борисов заминава за Ню Йорк на 23 септември, а на 28-и е речта му пред Общото събрание на ООН. Тази визита обаче разпали пак войната между премиера и президента Румен Радев.

Решението Борисов да води делегацията бе взето от правителството в сряда. Последното посещение на премиера на сесия на ООН е през 2010 г. Оттогава делегациите са водени от президентите Георги Първанов, Росен Плевнелиев и Румен Радев.

Писма между институциите на двамата са се водили още преди два месеца, каза външният министър Екатерина Захариева в петък. Тя уточни, че според правилата на ООН е възможно делегацията да се води от държавен или правителствен глава, както и от външен министър. “В случая в годината на председателството темите, които са глобални, считаме, че тази година е добре премиерът да ни представлява в ООН и в никакъв случай да не говорим за някакви спекулации, които се чуват. Така или иначе миналата година е бил президентът, тази година е редно да отиде премиерът”, каза още Захариева.

Главният секретар на президента Димитър Стоянов обаче атакува със свой пост във фейсбук. От профила си той попита: “Какво е общото между европредседателството, Западните Балкани и ООН?”. Според него няма административен документ, където ясно да е записано, че трябва да има ротация. Недоумява и защо от Външно са приели аргументите на началника на кабинета на премиера - Румяна Бъчварова, а не тези на президента. И продължи с въпроса: “От коя дата е писмото на НК на министър-председателя до МВнР и от коя дата - това на администрацията на президента?”. “Явно е много трудно да се говори истината, а те, обикновените хора като мен, я уважават. Добре е все пак да се знае, че политика може и с чест и достойнство да се прави ...”, завършва поста си главният секретар на президента.

Президентът Румен Радев: МС посочи премиера за ООН, без да ме уведоми

ВАНЬО СТОИЛОВ

- Г-н президент, как приемате факта, че правителството реши не вие, а премиерът Бойко Борисов да води тази година българската делегация в ООН?

- Чух някакви обилни обяснения от Министерския съвет, които категорично не отговарят на истината. Проблемът изобщо не е дали ще ходи президентът, или премиерът. Проблемът е дали се спазва законът, как се вземат решенията и дали се спазва духът на конституцията.

Министерството на външните работи нотифицира в ООН премиера като ръководител на българската делегация без абсолютно никакво уведомяване и координация с президентството. Всички други впоследствие срещи, писма - те са постфактум. Между другото, от писмата много ясно личи липсата на съгласуване.

- Защо не подписахте указа за освобождаване на главния секретар на МВР Младен Маринов, блокирахте избора на нови министри?

- У нас погазването на закона някак си се превърна в норма. А когато някой го спазва, вие питате защо. Мисля, че това е и диагноза за нашата демокрация. Няма как да подпиша указ, при положение че няма съгласуване, което законът изисква за всеки проект на акт, който съдържа предложение за указ. Какво трябва да се направи? Аз съм го обяснил където трябва. И ми звучи малко странно да ми задавате този въпрос и след случая в Перник с арестуването на журналисти, който вече ни прослави по страниците на световния печат, докато вие удобно мълчахте. (За ареста на журналистите виж 4-а стр.)

Има ясна законова процедура, която към момента не е спазена, а аз очаквам да се спазва. Законът трябва да се спазва на най-високо ниво, ако искаме той да се спазва и по-надолу.

- Запасното воинство се обяви за референдум, с който да се върне задължителната наборна военна служба. Каква е вашата позиция по този проблем?

- Очаквам Министерството на отбраната да ни запознае с точните разчети и механизми, по които тази служба да стане факт. Това е въпрос на широк обществен дебат, но когато се запозная с разчетите, тогава мога да коментирам.

(Използвани са въпроси и на други медии.)

Доналд Тръмп
Доналд Тръмп