Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Чарли Хънам и Рами Малек са звездите в новата лента, вдъхновена, както и киношедьовърът от 1973 г., от истинската история за бягството от затвора на Анри Шариер

Анри Шариер, по прякор Пеперудата, е осъден на доживотен затвор за убийството на сводник, макар той да твърди, че е невинен. Луи Дега е богат фалшификатор, който очаква неговата съпруга да го освободи. И двамата са в прословут екзотичен френски затвор на остров в Карибския басейн близо до бреговете на Гвиана, Южна Америка.

По инициатива на Пеперудата двамата сключват сделка, според която Шариер ще осигури защита на Дега, а той от своя страна ще финансира неговия опит за бягство.

Такъв е сюжетът на приключенската драма "Пеперудата" от 1973 г. на режисьора Франклин Дж. Шафнър, която излиза изключително скъпа за времето си - с бюджет от цели $12 000 000. Брилянтните изпълнения пред камерата на Стив Маккуин и Дъстин Хофман допринасят филмът не само да надмине по приходи цели четири пъти своите разходи, но и да се превърне в класика и дори в шедьовър - за какъвто го определят мнозина.

Повече от четири десетилетия по-късно героите се завръщат на големия екран в по-различна интерпретация на познатата история в римейка "Пеперудата" (Papillon) на датския режисьор Михаел Ноер (R). Със сериозното предизвикателство да впечатлят с изпълненията си в главните роли след паметните превъплъщения на двама артистични колоси се нагърбват Чарли Хънам и Рами Малек.

Пред Хънам летвата определено е вдигната някъде в небесата от Маккуин за образа на Пеперудата, но звездата от лентата на Гай Ричи "Крал Артур: Легендата за меча" все пак се впуска дръзко в това изпитание. Нелека е и задачата на Рами Малек да поеме персонажа на Дъстин Хофман.

Като се има предвид обаче кого се нае да възкреси като никой друг преди него звездата от Mr. Robot (ще разберем дали е успял само след няколко седмици) - може спокойно да приемем, че тази роля не му е създала особени трудности. Да върне за зрителите отново на сцената легендата Фреди Меркюри - истински, обожаван титан - това е, което всички искат от Малек сега.

Сценарият е дело на Арън Гуциковски (Prisoners), който написва новата съвременна версия, като следва основната линия на вече прожектираното действие, в чийто фокус е животът на Анри Шариер, наричан Пеперудата заради отличителната си татуировка. Той трябва да изтърпи доживотен затвор за престъпление, което казва, че не е извършил. Пеперудата е изпратен да излежи присъдата си на Острова на дявола - място с лоша слава заради случаите на насилие и корупция.

Именно там той среща умния, находчив и заможен Луи Дега. Шариер не спира да крои планове как да си върне свободата възможно най-скоро и намира съюзник в лицето на Дега. Въпросът е дали бягството е възможно от място по средата на океана, откъдето никой не е могъл да се измъкне.

Гуциковски, както преди него и сценаристът на оригиналната лента Далтън Тръмбо, се базира за работата си върху мемоарите на Анри Шариер-Пеперудата. Да, такъв човек наистина съществува и класиката на Франклин Дж. Шафнър е вдъхновена именно от неговата действителна история.

В началото на 30-те години на миналия век Шариер е осъден, несправедливо по неговите думи, на тежка доживотна каторга. Изпратен е в наказателна колония в Гвиана. В крайна сметка той успява да избяга оттам, като минава през всякакви перипетии, докато накрая успява да намери убежище във Венецуела. След всичко преживяно решава да опише живота си и така се ражда романът "Пеперудата", публикуван през 1969 година. Разказът му за това приключение несъмнено е завладяващ, но съществуват съмнения в неговата достоверност. И все пак мемоарите за отрицателно време се превръщат в бестселър.

Естествено, следва и продължение - Banco, което описва живота на Шариер преди и след затворническите години. Книгата излиза на пазара през 1972-ра, а година по-късно историята на Пеперудата е увековечена и от мощта на киното.

В "Пеперудата" освен Чарли Хънам и Рами Малек участват още Ив Хюсън, Иън Бийти и Томи Фланаган.

Премиерата на лентата у нас е на 2 ноември.