Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кметът на Бургас Димитър Иванов и премиерът на страната Бойко Борисов  СНИМКИ: Правителствена пресслужба
Кметът на Бургас Димитър Иванов и премиерът на страната Бойко Борисов СНИМКИ: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов инспектира преди минути как върви строителството на спортния комплекс Арена в Бургас. Той се отби там на път за откриването на новото IT училище в морския град.

Придружен от кмета Димитър Николов и зам.-кмета по строителството Чанка Коралска Борисов разгледа докъде е стигнало изграждането на мащабното спортно съоръжение, в което ще се провеждат европейски и световни спортни мероприятия и концерти.

"Гоним срокове", предупреди Борисов. "Когато е готово, всички искат да дойдат, но докато се строи пречат, говорят глупости, плюят защо сега се строи. А догодина като дойдат, ще се избият кой да седне пръв", коментира премиерът в неформален разговор с кмета Николов. По-рано днес Борисов съобщи в страницата си във фейсбук, че държавата е инвестирала 350 млн.лв. в изграждането и ремонтирането на спортни зали.

Премиерът присъства на официалното откриване на новата IT гимназия в Бургас, създадена по идея на кмета Николов. С него е министърът на образованието Красимир Вълчев.

В гимназията вече се обучават 108 ученици по две специалности "Програмно осигуряване" и "Приложно програмиране". Високотехнологичният кампус в ж.к. "Меден рудник" е изграден по западен образец - с отделни сгради, просторен двор, извън шума и трафика на големия град.

Учениците ще ползват най-съвременно дигитализирано учебно съдържание, разработено от най-добрите технологични компании в света.Освен компютърни науки, в IT кампуса ще се изучава задълбочено и английски език.

Гимназията по програмиране в Бургас е сред първите учебни заведения, които внедряват в обучителния процес на своите ученици собствен хуманоиден робот. Целта е хуманоидът да се обучава заедно с учениците на високотехнологичното училище и да развива своите функционалности благодарение на тях.

Борисов на откриване на гимназия за компютърно програмиране и иновации Снимка: Елена Фотева
Борисов на откриване на гимназия за компютърно програмиране и иновации Снимка: Елена Фотева

СНИМКИ: Министерски съвет
СНИМКИ: Министерски съвет
Снимка: Елена Фотева
Снимка: Елена Фотева