Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

Плавателният съд, в който в неделя се удари джет на яхтеното пристанище в Созопол, е собственост на фирма "Дип дайв систем", участваща в източването на потъналия преди 100 г. кораб "Мопанг". Неприятният инцидент станал на 9 септември, ден преди стартирането на операцията, предвидено за днес, разкриха запознати.

Пострадал е 58-годишният Емануил Генев от София, който е управлявал водния мотор. Той обаче се е отървал с леки наранявания по лицето. Столичанинът не успял да овладее мощната машина и се блъснал в плавателния съд, който бил на стоянка в порта.

Акцията по източването на мазута от "Мопанг" бе отлагана на няколко пъти заради бурното вълнение. На 23 август премиерът Борисов инспектира на място техниката и разговаря с екипите на двете фирми, които ще участват в безпрецедентната за България подводна операция. Очаква се днес да бъде направено пробно източване, казаха осведомени.

По предварителен план източването ще продължи около 40 дни, но всичко зависи от това какво е количеството гориво, което трябва да бъде източено. Корабът е потънал на дълбочина около 37 метра, водолази ще се спускат до него с барокамери.