Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Представители на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп са се срещали тайно с венецуелски военни, настроени срещу сегашния държавен глава Николас Мадуро, за да обсъждат свалянето му. В крайна сметка обаче те решили дане подпомагат заговорниците, пише в днешния си брой в. „Ню Йорк таймс“ , цитиран от АФП.

От месеци Тръмп отправя яростни критики срещу авторитарния режим на Мадуро,

който изпада във все по-голяма изолация на континента и е изправен пред тежка икономическа криза, която доведе до масово напускане на венецуелци, решили да търсят по-добър живот в съседни страни.

„Ню Йорк таймс“, който цитира неназовани американски високопоставени служители и бивш венецуелски военен, който е участвал в тези разговори, твърди, че те са били водени през миналата година. Белият дом, допълва изданието, отказал да коментира тези сведения, подчертавайки необходимостта от диалог с всички венецуелци, които се стремят към демокрация.

Според източниците на „Ню Йорк таймс“

венецуелски военни са се опитвали са установят връзка с американските власти още по времето на администрацията на предшественика на Тръмп – Барак Обама

Тогава Вашингтон бил отказал контакт.

През последните години Венецуела преживява остра социално-икономическа криза, съпътствана от шеметно поскъпване на потребителските стоки, дефицит на храни и лекарства, а също и от безпрецедентно отслабване на боливара. Тази тежка ситуация накара над 2 милиона души да напуснат родината си.