Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Сабах": Ердоган и Путин разплитат възела Президентите на Иран, Турция и Русия - Рохани, Ердоган и Путин СНИМКА: Ройтерс

"Ердоган и Путин разплитат възела" - под това заглавие турският в. "Сабах" съобщава за предстоящата среща на върха в Техеран на президентите на Русия, Турция и Иран, посветена на войната в Сирия. Най-критичната тема на обсъждане ще бъде тази за сирийската провинция Идлиб, пише още вестникът, като добавя, че Анкара ще повдигне на срещата варианти, различни от военна операцията, предава БТА.

"Финалната дума за Идлиб, последна крепост на бунтовниците, ще имат Ердоган и Путин, а вниманието на ООН и ЕС, които подкрепиха думите на Ердоган, че "една операция в Идлиб означава клане", също ще бъде приковано към решенията от срещата" в Техеран, пише още "Сабах".

"Турция търси хуманно решение", гласи заглавието по темата на в. "Стар", който също изтъква, че Турция поддържа тезата за "решение без оръжие" и се готви да изложи на разговорите безпокойствата си от нападенията.

"Докато Русия продължава атаките под предлог (борба с) радикални елементи, Турция се тревожи за ново клане в региона. В Техеран Ердоган ще изпрати посланието, че трябва да бъде намерено решение с мирни средства, преди проблемът да придобие размер, застрашаващ целия свят", пише още "Стар". "Анкара, която призовава нападенията да бъдат прекратени час по-скоро, се застъпва за запазване на решението за зона без сблъсъци от процеса от Астана", допълва изданието.

В. "Айдънлък" пише, че освен положението в Идлиб тема на разговорите в Техеран ще бъде и районът на изток от р. Ефрат. По този въпрос Турция, Русия и Иран са на единно мнение, че няма да бъде призната отделна власт там, посочва изданието. Темата за този район на Сирия ще бъде повдигната на срещата в Техеран от Турция, пише вестникът, но ирански представители заявяват, че няма никакви други варианти, различни от запазването на териториалната цялост на Сирия, а руски източници също са казали пред "Айдънлък", че не приемат отделно формирование на изток от Ефрат.

"Тази маса ще разреши кризата", пише на първата си страница днес в. "Йени шафак", като публикува снимка на тримата президенти - Хасан Рохани, Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин.

"След бомбардировките от руски изтребители и силите на (сирийския президент Башар) Асад, лидерите на Турция, Русия и Иран, страни гарантки на мирно решение в Сирия, за трети път се събират днес на тристранна среща на върха в Техеран", пише и "Ортадогу".

Според това издание тема на разговорите в иранската столица ще бъдат също санкциите спрямо Иран от страна на САЩ, наред с главния дневен ред, който включва процеса от Астана, намиране на политическо решение в Сирия и въпросът за Идлиб.

Коментара ()

Вашият коментар