Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тероризмът вече е най-големият проблем на Африка.
Тероризмът вече е най-големият проблем на Африка.

Китай се опитва да изиграе останалите, слагайки ръка на най-богатия район

САЩ контраатакуват, влизайки в световния покер

Започва ли новата колонизация на Африка, за да бъдат спрени милионите мигранти, упътили се към Европа? Според експерти до 2022 г. ще са необходими минимум 100 млрд. долара, за да бъдат ограничени поне донякъде огромните потоци хора, предприемащи рисковани пътувания.

Опит да ги възпрат по някакъв начин предприеха с масиран рейд френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел и британският премиер Тереза Мей през последния месец и половина. Причината е, че страните им се задъхват и

не могат да приемат повече тъмнокожи пришълци

Пръв в колониална риторика официално бе обвинен Макрон, който в Нигерия заяви, че ЕС ще е подложен още много десетилетия на мигрантски наплив от Африка заради "непланирания ръст на населението на африканския континент".

В Сенегал, Гана и Нигерия Меркел обеща инвестиции, но само ако правителствата там ограничат притока на мигранти към ЕС. Естествено, не получи никакъв твърд ангажимент. Дори президентът на Сенегал Маки Сал й обясни, че Европа не трябва да се страхува от мигрантите.

"Вярно е, че вълните трябва да се овладяват - посочи той. - Европа не е създадена да приеме толкова много хора и толкова бързо, разбираме това. Но

страхът от другите

често е провокиран от липсата на опит и знания за тях. Европа трябва да положи усилие и да опознае други култури, цивилизации, да се отвори."

Шокиращи думи от устата на лидер на страна с население 15 млн. души, чиято средна възраст е 18 години.

В Нигерия ситуацията е още по-неприятна, защото почти всеки от 150-те милиона нигерийци иска да бяга от държавата си, подгонен от тероризма.

Вероятно затова отговорът на Меркел бе повече от хладен - германското правителство не прави инвестиции, а частните компании.

"Можем да им помогнем, но не можем на 100 процента да поемем риска", заяви канцлерът. След което допълни, че научила от Маки Сал, че възприятията на инвеститорите за Африка

все още са много негативни

Дипломатичен израз, за да каже, че отказва да гарантира на немските компании, че при провал на инвестициите им в Африка държавата ще покрие загубите. Затова засега те най-вероятно ще са пас.

Тереза Мей подходи по-хитро и се насочи към по-атрактивните и уредени африкански страни като ЮАР и Кения. Вероятно в опит да възстанови вековните британски интереси на континента

тя обеща огромни капитали

"До 2022 г. ще станем най-големият инвеститор в Африка от целия Г-7", бе категорична Мей.

За да постигне целта обаче, първо трябва да се справи с нарастващия тероризъм, ислямизъм и липсата на елементарна сигурност. Освен глада и болестите там има и остър дефицит на образована работна ръка, да не говорим за наличието на подходяща за сериозен бизнес инфраструктура.

Именно с това се зае Китай, но само в точно определени райони като Етиопия, Еритрея и Джибути. Пекин тези дни шумно обеща инвестиции в размер на $60 млрд., но анализаторите са убедени, че те ще са в рамките на интересните за Китай страни.

Засега вниманието на Поднебесната империя е концентрирано в Джибути, където през миналата година Пекин изгради

най-голямата военна база в Африка с 10 хил. военни

Заради атрактивното й географско положение там има американска военна база, а също и военни от Франция, Италия, Испания и Япония.

Причината за повишения интерес е, че оттам минава пътят на петрола. Всъщност това е връзката между Арабско море и Суецкия канал, откъдето черното злато от Азия идва към Европа.

След като Еритрея се отдели от Етиопия, Китай изгради жп линия между столицата Адис Абеба и пристанището на Джибути. Според различни информации

инвестира над $3 млрд. в летище

и планира да построи още 22 хил. км пътища.

Другата причина за интереса на Китай е, че Еритрея е изключително богата на злато и заради това страната периодично е въвличана във въоръжени конфликти.

Целта на Пекин е повече от прозрачна - той обещава масирани инвестиции от 60 млрд. долара, за да може да изнася суровините от този атрактивен район на Африка срещу внос на евтини китайски стоки.

САЩ първи се усетиха, че в глобалния гамбит Китай печели преднина и също обещаха 60-ина млрд. за Черния континент.

Но това няма да реши проблема с миграцията към Европа, а ще даде предимство на Пекин и Вашингтон пред останалите

големи играчи в района.

Проблемът няма да бъде решен и от няколкото мегапроекта, планирани в Африка. Целта им е като начало да подсигурят достатъчно електроенергия за Северна Африка, с която освен индустрия да започне и пречистване на водата. 

Какво още предвиждат проектите, четете в хартиеното издание.