Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Адвокат Христо Ботев в сутрешния блок на Нова тв
Адвокат Христо Ботев в сутрешния блок на Нова тв

Моят клиент няма спомен за самата катастрофа, заяви Христо Ботев - адвокат на шофьора Григор Григоров, катастрофирал край Своге.

"От негово име изказвам съжаление за всичко, което се е случило и съболезнования към роднините на починалите. И благодарност към всички хора, които го подкрепиха. Той още не е готов да говори публично", обясни адвокат Ботев в сутрешния блок на Нова тв.

"Думите на клиента ми и неговите обяснения могат да се приемат като негова защитна позиция от прокуратурата. За нас е важно да се установи какво показва тахографа. Според мен той обаче не може да покаже каква е била скоростта точно преди удара.

Има двама свидетели, които са карали зад автобуса. Те твърдят, че през цялото време и те, и автобуса, са карали с 30 км/ч", каза адвокат Ботев.

Той ще изгради защитната теза, която се съберат всички доказателства. "Тепърва предстои разследването и се надявам то да е много сериозно във всички насоки. Самият Григоров казва: Ако имам вина, ще си я понеса", обясни Ботев.

По думите му има данни, че на този участък в годините е имало много катастрофи. "Не искам да коментирам нашите вицепремиери, но не е само той, който не е взел завоя. Ще попитам вицепремиера да си направи труда да провери през април т.г. катастрофа с тир на същото място, когато е паднала мантинелата и не е била възстановена. И аз ще попитам - дори и да има малко превишение на скоростта, ако мантинелата беше здрава и цяла, щеше ли да настъпи тази трагедия?"

В експертизата се казва, че този завой може да се вземе и с 57 км/ч, стига да няма рязко боравене с уредите, в случая с волана, каза адвокатът. Той намекна и за навлизане на други шофьори в пътното платно. "Когато се прави оглед на местопроизшествието, на пътните транспортни средства, намират се например задирания, части от автомобилите. По този начин автоекспертите след това могат да възстановят мястото на настъпване на удара", каза Ботев.