Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Фоторепортерът Борислав Пенков /в дясно/ и подсъдимият Петър Биберов минути преди да влязат в съдебната зала. Снимка: Авторът
Фоторепортерът Борислав Пенков /в дясно/ и подсъдимият Петър Биберов минути преди да влязат в съдебната зала. Снимка: Авторът

"Стига сме си играли на котка и мишка", не се сдържа бургаският районен съдия Анатоли Бобоков, докато се опитваше да разбере защо подсъдимият за побой над бургаски фоторепортер не е получил обвинителния акт по делото.

Оказа се, че Петър Биберов-Кюфтето, който се разследва за побой над фотографа Борислав Пенков, не е бил открит на посочените от него адреси. Според защитникът му адвокат Димчо Тодоров обаче той не е бил търсен настоятелно, за да му бъде връчен обвинителния акт.

След кратък спор в залата, където днес трябваше да тръгне разпоредителното заседание,  съдът го отложи за пореден път и го насрочи за 13 септември, като изиска Бургаската адвокатска колегия да осигури резервен защитник, за да не се отлага повече процеса. Преди това връчи обвинителният акт на подсъдимия.

Съдия Бобоков настоя Петър Биберов да посочи актуален адрес и предупреди, че ако той промени местоживеенето си или не се яви на следващото заседание, ще измени мярката му за неотклонение.

"Съдът ще реши, има достатъчно доказателствен материал, от тук нататък съдията решава. Според мен така трябва да се постъпва при всички спорове в тази държава", коментира в кулоарите на съда фоторепортерът Пенков.

Подсъдимият Биберов отказа коментар и първоначално не позволи да бъде сниман, но после сам застана пред обективите.

Инцидентът, за който се разследва, е от 26 ноември, 2017 г. Според обвинителния акт Биберов е ударил няколко пъти с крак Пенков докато снимал заведение в Морската градина. Фоторепортерът бил изпратен там от редакцията, в която работи, за да снима щетите от пожар, вилнял в ресторанта. Докато си вършел работата към него приближили няколко мъже и се опитали да го изгонят. Последвал спор, при който Биберов ударил фотографа.

За претърпени неимуществени вреди Пенков е предявил граждански иск в размер на 50 000 лв.