Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокурорска проверка в затвора заради   Туцо от Килърите, отървал се най-леко за скрит телефон Туцо от Килърите остава в затвора. СНИМКА: БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Получил писмено предупреждение с изпитателен срок от 3 месеца

Янко Попов-Туцо от Килърите се е отървал с най-лекото наказание заради скрития телефон, открит в спалнята му в затвора. Той е получил писмено предупреждение с изпитателен срок от 3 месеца.

Наказанието е наложено на 3 август, седмица след провинението, което остава скрито за два съда - градския и апелативния в София. Въпреки това магистратите отказаха да пуснат Туцо предсрочно от затвора и той ще доизлежи наказанието си в Кремиковци.

Прокуратурата е разпоредила проверка, която да установи защо в случая е наложено най-лекото наказание и защо съдиите не са били уведомени за него нито на заседанието на 22 август, нито седмица след това, съобщиха наши източници.

Янко Попов е осъден по делото “Килърите” на 10 г. затвор за участие в бандата на Петър Стоянов-Сумиста и като помагач в убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Присъдата за второто престъпление влиза в сила в края на м.г. и той е прибран в софийския затвор на 1 декември. В ареста по-рано е излежал близо 5 г.

Туцо подава молба за предсрочно освобождаване. На 10 юли началникът на общежитието в Кремиковци Ангел Стамболийски и инспектор Милена Минева дават положителни становища в негова подкрепа. Само и.д. шеф на софийския затвор Павел Павлов изказва резерви. Според информация на Министерството на правосъдието, предоставена на “24 часа”, на 20 юли т.г. той изпраща становище до Софийския градски съд, че отсъстват доказателства за поправянето на Туцо зад решетките и че “целите на наложеното наказание не са изпълнени в своята цялост”. Седем дни по-късно при проверка в бельото на Туцо е открит джиесем “Леново” със симкарта. Затворникът не прехвърля отговорността на друг, както често става. Документите по молбата за предсрочното му освобождаване вече са пратени. Няма пречка обаче да бъдат представени нови в съдебните заседания, но това не става.

Съдиите преценяват, че е изпълнено първото изискване на закона - осъденият да е излежал повече от половината от наказанието си, но не и второто - да се е поправил. От началото на годината имало корекции и положителни промени в поведението на Туцо, но не и трайна промяна. Рискът от рецидив бил над средните стойности, имало и “сериозни дефицити в поведението” - непризнаване на вина, безкритичност, прибързаност, пише в решението на апелативния съд. То е окончателно е не подлежи на обжалване.

Коментара ()

Вашият коментар