Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стоп кадър на катастрофата от 17 август
Стоп кадър на катастрофата от 17 август

Цветанов: Румен Радев обслужва изцяло интересите на БСП, за да дискредитират държавата

Оставката на вътрешния министър е поискана не само заради жертвите край опасния път край Своге, но и заради катастрофата в Харманли с участието на бащата на президента Румен Радев. Това обяви от Варна министър-председателят Бойко Борисов.

На 17 август сутринта 80-годишният Георги Радев е ударил с автомобила си триколка на инвалид при неспазване на предимство на кръгово кръстовище. Инцидентът бе пазен в тайна 8 дни, не бе включен дори в бюлетините на МВР. Разбра се едва миналата събота, когато се появи клип от катастрофата.

На мястото на произшествието дошли полицаи, двама неизвестни цивилни, както и бившият кмет и настоящ лидер на БСП в Харманли Михаил Лисков. На клиповете се вижда как всички разговарят по мобилни телефони, но не се вижда полицаите да пишат задължителния за всяко ПТП протокол. После линейка е взела инвалида, който не бил сериозно пострадал. Георги Радев пък за кратко разговарял с полицаите, след което те му помогнали да потегли отново с автомобила си.

Едва миналата събота полицията и прокуратурата започнаха проверка по случая. Дни по-късно се появиха и полицейски протоколи, според които виновен за удара бил мъжът с триколката.

“Министър Радев, като

не може да си контролира

хората - оставка,

а в същото време ги вика друг на оперативка. Накрая полицията изкара невинния виновен, ама той пък нямал претенции”, коментира инцидента премиерът. Борисов обясни, че е гледал записите от видеонаблюдението в Харманли миналата събота.

“Гледах действията на полицаите, другите участници не ме интересуват. Около 45 минути мърлява работа”, отсече премиерът.

“Идва една патрулка, вижда, чуди се, чак на 25-ата минута почват да обезпечават катастрофата, идват други, отиват си. Отиват после на оперативка с един случайно попаднал. Защо не попадна случайно от ГЕРБ някой, а лидерът на БСП? Как случайно попадна с нашите полицаи, под дървото на седянка. След това на другия ден разбирам, че и на събор са ходили”, възмути се Борисов.

Той заяви, че е недоволен и от други министри, не само от тримата, на които поиска оставката. Това даде повод да се заговори, че още двама ще се разделят с постовете си.

По-рано вчера и Цветан Цветанов критикува президента. Той коментира, че Румен Радев е “морален стожер в кавички и обслужва изцяло интересите на БСП, за да може да дискредитират държавата”. Зам.-председателят на ГЕРБ попита държавния глава дали иска да има български институции, които да търсят вина от виновния, или иска да имаме институции, които да търсят вина от този, който има протекция от близки или роднини.

“9 дни да си мълчиш - ти да си информиран от твоя баща и

да правиш всичко

възможно да прикриеш

този скандал,

това ли е президентът на страната, това ли е главнокомандващият, на когото всички разчитаме да бъде морален стожер”, попита Цветанов . Лидерът на депутатите от ГЕРБ призова Радев да има доблест да застане като президент на страната, а не като партиен функционер на БСП да “клати” държавата.

“Искам да попитам президента - как така за пътния инцидент с неговия баща дава съвсем различна оценка, противоречаща на тази за Своге. Раздухано от институциите ли е, ако невинният човек е изкаран виновен, ако виновният човек - бащата на президента, е изкаран невинен. Това раздухване на проблема, за да може да имаме някакви медийни новини ли е”, попита Цветанов.

“Какво щяхме днес да обясняваме, ако човекът от триколката беше починал. Срещал съм се с много родители на загинали хора - било на пешеходни пътеки, било при тежки пътни инциденти, и винаги сме искали да има справедливост”, подчерта Цветан Цветанов.