Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В 7 ч в петък разследващи са влезли в хотел “Маринела”.
В 7 ч в петък разследващи са влезли в хотел “Маринела”.

Проверяваните имат 11 хотела

Хотелиерът Ветко Арабаджиев, членове на семейството му и хора от неговия кръг са разследвани като престъпна група, извършвала данъчни престъпления и пране на пари. Това стана ясно след акция на Специализираната прокуратура в хотелите на фамилията “Маринела” в София и пловдивския “Марица”.

В 7 ч в петък разследващи влязоха там да изземват документи от хотелски стаи, преправени на офиси за фирми. Това обаче не се отрази на гостите на хотелите, които дори не усетиха присъствието на разследващите.

Акцията в София

следяха отблизо

зам. главният

прокурор Иван

Гешев

и зам.-шефът на спецпрокуратурата Димитър Франтишек.

“Хотел “Маринела” работи нормално, както всеки друг ден - ситуацията не се е усещала като стресова за служителите. Съдействаме на разследването”, каза пиарката на хотела Ангелина Ангелова.

Полицейски бус, спрян пред хотела на Арабаджиеви.
Полицейски бус, спрян пред хотела на Арабаджиеви.
Подозренията на прокуратурата са, че през тази и миналата година фирми около Арабаджиеви са подправяли счетоводните си регистри,

включвайки

фактури от типа

“липсващи

търговци”

Целта била да се избегне плащането на данъци.

При схемата фирми фантоми декларирали, но не внасяли ДДС по вписаните от тях фиктивни продажби. За целта били създавани много на брой дружества, а за техни собственици или управители се привличали подставени лица. Ролята на т.нар. липсващи търговци била чрез декларирането на фиктивни сделки да се генерират по-високи размери на данъчен кредит, който да се оползотвори от следващите по веригата.

В петък задържани за 24 ч бяха около 10 души. Сред тях е и синът на Ветко Арабаджиев от жена му Маринела - Вълчо. Той е

бил изненадан

призори,

докато спи

в хотел

“Маринела”

Предишната нощ младият мъж е участвал в откриването на новия сезон на дискотека “Мегами”.

Зам. главният прокурор Иван Гешев следеше лично акцията.
Зам. главният прокурор Иван Гешев следеше лично акцията.
Ветко Арабаджиев и жена му не били в България. “Собственикът на хотела, ако използвам думата “собственик”, по официални данни от началото на август не се намира в страната заедно с хора от семейството си. Обект на разследване за извършени престъпления са и това лице, хора от семейството му, както и управители и собственици на различни фирми”, каза Гешев.

За собствеността на хотел “Маринела” отдавна се носят слухове, че всъщност е на Евелин Банев-Брендо, който се издирва заради присъдата от 6 г. затвор за пране на пари. Преди да изчезне, той често можеше да бъде забелязан там, както и приближеният му Георги Семерджиев-Жоро Шопа. Една от фирмите с офиси в хотела е “Фешън Рентал”, научи “24 часа”. Дружеството има отношение към дейността на клуб “Мегами” в хотела. Основано е през 2016 г. от двама младежи - задържаният Вълчо Арабаджиев и Лоренцо Семерджиев, син на Жоро Шопа. През 2017 г. е прехвърлено на фирма, която е еднолична собственост на Маринела Арабаджиева, съпругата на Ветко.

Иван Гешев увери, че ако се установи, че Ветко Арабаджиев е извършил престъпление, “ще бъдат предприети всички законови мерки, регламентирани в българското и международното законодателство”, срещу него.

Други от задържаните били служители на Арабаджиеви. “Арестувани са подставени лица на различни фирми, които не би следвало да имат нещо общо с това лице (Арабаджиев - б.а.) и официалните негови фирми”, каза Гешев.

При претърсвания в хотелите били намерени 150 хил. лева. 60 хил. от тях били скрити в кутия за обувки. “Все още не е ясно чия собственост са парите”, обясни заместникът на Сотир Цацаров. До редакционното приключване на броя от прокуратурата не съобщиха на колко от задържаните са били повдигнати обвинения.

Зам. главният прокурор поясни още, че

това кой е

собственик на

хотел

“Маринела”

не е предмет на

разследването

“Част от разследването е в посока фирми, извършващи туристическа дейност, но не и дейността на този хотел”, добави той.

Делото по случая е било образувано преди 10 дни.

Гешев отрече бюджетни средства за европредседателството, давани на хотел “Маринела”, да са били използвани за данъчни престъпления. “Няма такива данни. За европредседателството, за да спечелиш определени, да кажем, обществени поръчки или настаняване на определени лица, трябва да отговаряш на определени законови условия. Това няма нищо общо с предмета на разследването”, каза зам. главният прокурор Иван Гешев.

Проверяваните

имат 11 хотела

Ветко и Маринела Арабаджиеви притежават 11 хотела с 4 и 5 звезди и над 500 ваканционни вили. Имат още туроператор и център за професионално обучение, което ги прави най-големия холдинг у нас, предлагащ туристически услуги.

Семейство Маринела и Ветко Арабаджиеви през 2008 г.
Семейство Маринела и Ветко Арабаджиеви през 2008 г.
Един от знаковите хотели е бившият “Кемпински-Зографски” в София, който сега се казва “Маринела”. Той бе купен през 2014 г. за близо 50 млн. евро.

Сред другите хотели са “Виктория палас”, “Чайка бийч”, “Аркадия” и “Метропол” в Слънчев бряг, ваканционно селище “Елените”, петзвездният “Пампорово” в едноименния курорт и “Марица” в Пловдив. Преди години Арабаджиеви придобиха и софийския “Амбасадор”, но сградата бе съборена. Последната придобивка в групата е хотел “Хасиенда бийч” в Созопол, който отвори врати през тази година.

Бизнесът на Арабаджиев се движи от няколко фирми, основните от които са “Виктория груп ВМ”, “Виктория груп корпорейшън”, ВГ и други.

“Виктория груп ВМ” например е собственост на “Океанос консултанс”, която е регистрирана на Вирджинските острови. Активите са за над 82 млн. лева, а задълженията надхвърлят 89 млн. лв. За миналата година дружеството има над 4,3 млн. лв. загуба.

ВГ, което е дъщерно на “Виктория груп ВМ” и е собственик на хотел “Маринела”, обаче за м.г. има печалба от близо 1,5 млн. лв.