Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Княгиня Калина и синът й Симеон Хасан поздравяват испанската кралица майка София, която бе в София миналия юни за 80-ия рожден ден на цар Симеон II.  СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА И “24 ЧАСА”
Княгиня Калина и синът й Симеон Хасан поздравяват испанската кралица майка София, която бе в София миналия юни за 80-ия рожден ден на цар Симеон II. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА И “24 ЧАСА”

Китин Муньос обясни за първи път причините за външния вид на съпругата си, с който жълтата преса в Испания се занимава от години

Неправилно лекуване на зъб през далечната 1999 г. и лекарска грешка, довела до остро възпаление и вирусна инфекция - това е причината, за да изглежда по този начин носът на княгиня Калина днес. Това разкри съпругът ѝ - изследователят и мореплавател Китин Муньос, пред испанското списание “Ола”.

Разказвайки историята, която той и съпругата му смятат за лична и поради тази причина досега не са я споделяли публично, той се надява да

сложи край

на близо

16-годишни

зловредни

коментари,

спекулации и

дори лъжи

по темата.

Дъщерята на Симеон II от години се превръща в публична сензация с все по-зле изглеждащия ѝ нос - все по-изтънен и по-чип. А това води до спекулации в жълтата преса в Испания за пластични ѝ операции.

“Всички абсурдни теории за различните операции и естетични упражнения на Калина не са нищо друго освен дезинформация”, категоричен е Китин. И отправя предупреждение да се спрат спекулациите по темата, което не изключва и правни мерки, защото семейството му било уморено да вижда “как се омаловажава и

фриволизира

един толкова

сериозен

здравословен

проблем”

“Когато е била в колежа на 8 години, си е счупила два зъба. През 1999 г., докато изучава изкуство в Лондон, тя отишла при зъболекар, който да облече проблемните резци, но за лош късмет, зъболекарят пробил твърде много основата на челюстната кост. Това причинило сериозни проблеми, възпаление, вирусна инфекция и нова интервенция”, обяснява Китин.

Княгинята в София през 1999 г., преди да стане жертва на лекарската грешка.
Княгинята в София през 1999 г., преди да стане жертва на лекарската грешка.

Една година по-късно, по време на негова експедиция, на която Калина го придружава, инфекцията се възобновява. Никой обаче не ѝ обръща голямо внимание, защото първоначално изглеждала като малък проблем.

“Един моряк ни каза тя ежедневно да се жабурка и да си прави гаргара с морска вода, смесена със сладка. И тя го направи. Минаха няколко дни, болките и дискомфортът продължиха. Наложи се да приеме антибиотик и силни болкоуспокояващи”, продължава с разказа си съпругът на царската дъщеря.

“В онези дни експедицията ни тъкмо бе започнала и Калина бе в лодката. Нямаше възможност за помощ или да отиде в болница. Условията в морето причиниха обостряне на инфекцията,

състоянието ѝ

се влоши, като

възпалението

засегна и част

от окото ѝ

Трябваше спешно да се върнем на сушата и ние го направихме. По спешност тя бе оперирана, като приоритет бе премахването на инфекцията, което причини увреждания от естетичен характер, които в този момент нямаха никакво значение, защото най-важното нещо бе да се спасят окото и носът ѝ от инфекцията. Това е истината за проблема и състоянието на носа на княгиня Калина”, разкрива Китин Муньос.

Извън проблемите с носа княгинята била в отлична физическа форма, разказва съпругът ѝ. Това се дължало на здравословния ѝ начин на живот, ежедневните тренировки и доброто хранене. “Нещо, което се отразява не само на добрия ѝ мускулен тонус, но и на красивото ѝ лице”, казва Китин.

Калина, Китин и малкият Симеончо на неговия първи рожден ден през март 2008 г. в Царска Бистрица.
Калина, Китин и малкият Симеончо на неговия първи рожден ден през март 2008 г. в Царска Бистрица.

Калина се появи за първи път с опериран нос именно на сватбата си с мореплавателя през 2002 г. в Царска Бистрица. Княгинята е единственото дете на цар Симеон II и царица Маргарита, което има българско гражданство и знае български език. Тя използва всеки повод, за да облече народна носия и да рекламира българската история и традиции пред света.

В България се роди и синът на Калина и Китин - Симеон Хасан, който също е български гражданин и единствен от царските внуци говори родния си език.

Специалисти: Може да се

стигне до некроза след

пробив на челюстната кост

Да, пробиването на челюстната кост може да е причина за подобно състояние. В лицево-челюстната област са разположени важни органи - очите, ушите, носът, устата, езикът и други, които по един или друг начин са свързани. Различни процеси след пробиването на челюстната кост могат да предизвикат некроза, която причинява локална смърт на група от клетки или тъкани в организма. Това обясниха специалисти по лицево-челюстна хирургия пред “24 часа”.

Много са процесите, които могат да доведат до подобно състояние, обясняват медиците. От туморен процес, дори и да е доброкачествен, през кисти, фрактури и възпалителни абсцеси до остеомиелит. Много вероятно е точно остеомиелит да е причинил състоянието на княгинята. Това е гнойно възпаление на костния мозък, което засяга най-често дългите тръбести кости, прешлените, тазовите кости и костите на лицевия череп. Лека травма, за каквато донякъде може да се приеме счупването на зъбите, може да бъде отключващ фактор за развитието на остеомиелит.

Усложнения на възпалителни процеси в зъбите и околозъбните тъкани също са причина за остеомиелит на челюстта, който може да тръгне и към носа. Заболяването причинава деструктивни промени на засегнатата кост, а в някои случаи и на тъканите около нея. По тази причина, за да се спрат процесите, е необходимо да се отстрани цялaтa бoлнa чacт oт кocтта, както и мaлкa чacт oт здpaвaтa, зa дa ce гapaнтиpa, чe цялaтa инфeктиpaнa зoнa e пpeмaxнaтa.