Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Две силни жени една срещу друга. Две кралици и братовчедки, орисани да бъдат врагове във времена, доминирани от мъже, воюват за своята независимост и за власт над английския престол.

Едната наследява трона едва на шест дни и е единствената жена в историята с две корони - шотландската и френската. Другата огорчава баща си с пола си и е обявена за незаконородена, но властва до живот като един от най-великите монарси. И двете познават мрака на тъмницата, живота в сенките, интригите на двора, лицемерието на силните и знаят как да играят голямата игра като хищници. И двете са длъжни да се борят за своето... царуване.

Киното отново действа като машина на времето и извиква от миналото и историческите летописи съперничеството между Мария Стюарт и Елизабет I на големия екран. За целта събира пред камерата други две ярки жени и холивудски лъвици, които дори премериха сили една срещу друга в съревнованието за “Оскар 2018” в категорията за главна женска роля - Сърша Ронан и Марго Робин.

Двете бяха номинирани за изпълненията си съответно в “Лейди Бърд” и “Аз, Тоня”, но статуетката съвсем заслужено им отмъкна брилянтната Франсис Макдормънд с невероятната си игра в “Три билборда извън града”.

Сега с биографичната драма “Мери, кралицата на шотландците” (Mary Queen of Scots) обаче Ронан и Робин имат възможността да запишат имената си в поредната битка за най-престижното отличие с така благодатните роли на две от най-ярките владетелки и личности в историята въобще.

Лентата е пълнометражен режисьорски дебют за артистичния директор на Donmar Warehouse Джоси Рурк, а сценарият е дело на Бо Уилимън (“Маската на властта”) и се основава на биографичната книга My Heart Is My Own: The Life of Mary Queen of Scots на Джон Гай. Продуценти са Тим Бивън, Ерик Фелнър и Дебра Хейуърд.

На фокус в историческата продукция е драматичната съдба на Мария Стюарт (Сърша Ронан), която е тясно обвързана с тази на Елизабет I (Марго Робин) и нейната предопределеност да осъществи едно от най-славните царувания. И двете актриси определено се нагърбват със сериозна отговорност. Звездата от “Аз, Тоня” обаче освен всичко трябва да надскочи незабравимото изпълнение на обожаваната носителка на две награди “Оскар” Кейт Бланшет, която преди 20 години изигра кралицата дева в лентата на Шекхар Капур “Елизабет”, номинирана за седем статуетки.

За щастие Робин не е от актрисите, които просто се плъзгат по повърхността на персонажите, а винаги потъва в тях, анализира ги и търси онези емоции, които често биват пренебрегвани в хода на събитията.

“Всички манипулират отношенията между двете кралици - обяснява Робин. - Сложно е, трагично и много странно да не можеш да бъдеш искрен с единствения друг човек в този свят, който може да те разбере, просто защото и той самият се намира в абсолютно същото положение като твоето.”

Нейната колежка Сърша Ронан също трябва да се постарае, за да предаде целия трагизъм, с който е зареден образът на претендентката за английския престол Мария Стюарт. Сюжетът във филма проследява именно нейните амбиции и стремежи към британската корона.

Тя е единственото живо законно дете на Джеймс V от Мари дьо Гиз. Само шест дни след раждането си става кралица на Шотландия, тъй като баща й издъхва. С коронацията на Мария обаче бива нарушен току-що сключеният Гринуички договор с Англия, според който тя трябва да се омъжи за Едуард, сина на краля на Англия Хенри VIII. Като този брак има за цел да обедини двете корони. Шотландският парламент къса договора, а по-късно по предложение на новия крал на Франция Анри II e подписан договор, според който Стюарт ще се омъжи за сина му - дофина Франсоа. Така на 5-годишна възраст Мария е изпратена във Франция, а на следващата година е сгодена за своя 4-годишен тогава бъдещ съпруг.

На 24 април 1558 г. в катедралата “Нотър Дам” в Париж 16-годишната Мария се омъжва за дофина Франсоа, без изобщо да подозира, че още на следващата година ще стане кралица на Франция. Анри II умира на 10 юли 1559 г. и Франсоа го наследява, а Стюарт става единствената жена в историята, носила едновременно две корони - шотландската и френската. Непредвидимите събития, които чертаят пътя й обаче, не спират дотам.

Едва на 18 години тя овдовява, тъй като Франсоа II умира от ушна инфекция. Мария е твърдо решена най-сетне да поеме юздите на живота си в свои ръце - завръща се в родната Шотландия и застава начело на страната. По-късно тя дръзко обявява претенциите си към короната и трона, в който вече седи непоклатимата Елизабет I. Тя също е калена от съдбата и не склонява глава. Все пак е дъщеря на крал Хенри VIII, който в обсесивния си копнеж за момче без жал екзекутирал своите съпруги, които не го даряват с такова. Главата си загубва и майката на Елизабет - Ан Болейн, само две години и половина след нейното раждане. Бракът на краля и Ан е анулиран, а дъщеря им е обявена за незаконородена. Но съдбата обича да бъде иронична и макар че Елизабет идва на този свят като разочарование за своя баща, тя надминава много крале със своето дълго и знаменито царуване, което стабилизира страната и спомага за утвърждаването на националната идентичност.

И Стюар, и Елизабет знаят, че трябва да се боят една от друга. Съпернички за властта и в любовта, двете трябва да си “поиграят” с бракове и рокади, за да изтъргуват така желаната независимост. Мария заплашва суверенитета на Елизабет като узурпаторка, но последната в крайна сметка ще вземе главата й.

“И двете, всяка по собствен начин, правят големи жертви в опита да съществуват и да действат в този свят, доминиран от мъже - казва режисьорът Джоси Рурк. - Конфликтът не е помежду им. И двете кралици се изправят срещу правилата на специфичната среда, в която живеят и която ги насъсква една срещу друга.”

Изходът от сблъсъка е ясен. Кралицата дева хвърля Мария в тъмницата, където я държи в плен цели 19 години. Тя обаче не скланя глава и участва в няколко заговора срещу Елизабет. Стюарт е осъдена за държавна измяна и на 8 февруари 1587 г. е обезглавена в замъка "Фодърингхей". Любопитното е, че 16 години по-късно Елизабет I определя за свой наследник, който след смъртта й да се възкачи на английския престол, сина на Мария Стюарт - Джеймс I.

В историческата драма участват още Дейвид Тенант, Гай Пиърс, Джак Лоудън, Джо Алуин, Мартин Компстън, Брендън Койл и др.

Световната премиера на "Мери, кралицата на шотландците" е на 7 декември.