Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вече ще е по-скъпо, ако си заможен и се венчаваш в храм с много сватби

Синодът, който от 2004 г. не бе коригирал цените за ритуалите, определи тавана, но всеки митрополит сам ще решава

Всеки един от 15-имата български митрополити заедно с епархийските съвети ще вземе решение дали да вдигне цените на радостните и тъжните ритуали в своя регион.

В понеделник Светият синод е въвел максимални църковни такси. Последните пределни цени, които са спускани към владиците, са от 2004 г.

“Това е социално решение. Владиците заедно с епархийските съвети ще определят пределните такси. Досега бяха еднакви навсякъде. Решението има пожелателно значение”, уточнява протойерей Николай Георгиев, който оглавява отдел “Връзки с обществеността”.

Най-вероятно цените ще са според хората, които искат да бъдат кръстени, венчани или да им освети домът. Ако са по-бедни хора, ще плащат по-малко.

Проверка на “24 часа” показа, че все още ритуалите са по старите по-ниски цени.

Според “Телеграф” църковната венчавка и кръщенето поскъпват до 3 пъти.

В две епархии вече има нови цени, които са по-високи.

В старозагорската например пределната цена за кръщене ще е 90 лв., а досега таксата била 50 лв.

Най-много 170 лв. ще струва венчавката, като досега твърдата такса в храмовете в града на липите беше 100 лв.

Опелото става 50 лв. при досегашните 30 лв. Освещаването на дом ще бъде 40 лв., а на офис - 80 лв. Това обаче важи само за храмовете в старозагорската епархия.

В благоевградския храм “Въведение Богородично” например таксите за църковни услуги не са вдигани от години. По 50 лв. струват ритуалите за венчавка, кръщене и опело. 20 лв. е панихидата, а водосветът е 25-30 лв. в зависимост колко свещи за присъстващите носи свещеникът. 

“Не сме разбрали за решение на синода за вдигане на таксите. По принцип оттам спускат някакви рамки на цените, с които църковното настоятелство се съобразява и определя. Много е различно за всяка църква, зависи от това какви разходи има. Дано наистина да се вземе решение за увеличаване на таксите, защото и разходите по поддръжка и консумативите за храмовете са големи”, коментира отец Петър Стефанов от централния храм в Благоевград. Припомня, че преди години например заплатите на свещениците са се движили наравно с учителските. Сега съвсем не е така, получавали по около 600 лв.

Свещенищи коментират, че хора дават по няколко хиляди лева за тържеството за едно кръщене на дете, а всъщност най-важният ритуал в църквата е 50 лв.

Пределната цена за кръщене в старозагорската епархия ще бъде 90 лв.

Коментара ()

Вашият коментар