Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кметът на Световрачене Светла Николова (с черната блуза) гледа списък, за да каже на момчето с раницата как е роднината му.  СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Кметът на Световрачене Светла Николова (с черната блуза) гледа списък, за да каже на момчето с раницата как е роднината му. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Злокобната новина за минути събра в събота вечер цяло Световрачене пред кметството на селото. Там през нощта хората търсеха информация за близките си, а кметът Светла Николова се опитваше да успокои всеки. На помощ ѝ се бе притекъл и заместник-кмет от Нови Искър.

Още на входа на кметстовото, което е точно до обраната преди месец поща в града, екипът ни бе посрещнат от хора, които нервно пушеха. “Вие от полицията ли сте?

Имате ли

информация

за загиналите

и ранените?”,

обърна се към нас млада жена, която не знаеше какво се е случило с майка ѝ.

След секунди от стълбите изтича мъж, прегърна съпругата си, която разпитваше екипа ни, и успя само да промълви: “Жива е. Настанена е във ВМА със счупен крак.”

Докато семейството се радваше, от вратата излезе мъж със сълзи на очи. “Татко не е в списъка на ранените”, каза на брат си той и двамата потънаха в мълчание. Оказа се, че кметството разполага само с имената на пострадалите, но не и на загиналите.

В стаята на втория етаж постоянно влизаха и излизаха хора, а чакащи бяха насядали из целия коридор.

“Айде да си

ходим, нещата

се очертават”,

обърна се мъж към съпругата си след срещата с кмета Николова. “Как се очертават, така както ми го казваш, не ми харесва”, каза тя, а мъжът добави: “Ами, няма я в списъка с пострадалите.”

След множество обаждания все пак в кметството разбраха името на един от загиналите, а 18 бяха ранените. “Липсват ни 15 души, очертава се всички да са загинали”, коментираха от кметството, след като изчислиха, че починалите са 16.

Междувременно на дивана в коридора семейство обсъждаше катастрофите с автобуси в страната. Дълго коментираха, че единствено при инцидента от 13 април на магистрала “Тракия”, когато загинаха 6-има, е имало задържан, който не е шофьор на автобуса, а водачката на бутналата го кола.

След като приключиха темата, се обърнаха към екипа ни. “Ние чакаме полицаите да кажат какви са процедурите за разпознаване. Вие знаете ли?”, запита ни жена. След последвалия отговор прилежно си извади тефтерче и записа адреса на моргата в София.

Около 1,15 ч в нощта срещу неделя се появи и първият пълен списък на пътувалите в автобуса. Донесе го синът на организаторката на екскурзията. Жената го носела в чантата си и го дала на момчето. След като в кметството вече разполагаха с всички имена, успяха да научат и кои са загиналите.

Хората се прибраха, а мнозиха обсъждаха как ще карат до София, за да разпознаят роднините си.

Жена излиза съкрушена от кметството в с. Световрачене, след като е научила, че неин роднина е починал в катастрофата. На площадката пък хора питат екипа на “24 часа” за информация за близките си.
Жена излиза съкрушена от кметството в с. Световрачене, след като е научила, че неин роднина е починал в катастрофата. На площадката пък хора питат екипа на “24 часа” за информация за близките си.