Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Твърденията, че на плажа "Силистар" ще се строи, са фалшиви новини. Твърденията са чисто политическа заигравка от страна на опозицията, която отдавна се опитва да създаде конфликт, а проблем реално няма. Това каза днес пред журналисти кметът на Царево Георги Лапчев.

Поводът за извънредния брифинг бе разпореждане на премиера и председател на ПП "ГЕРБ" Бойко Борисов към кмета на Царево да задържи и да не изпълнява решението на Общинския съвет в Царево по казуса "Силистар" до пълното убеждаване на обществеността в правотата на това решение, предава БТА.

Вчера на сесия общинските съветници в Царево гласуваха и дадоха разрешение за промяна на подробния устройствен план на терен до плажа "Силистар", където навремето са се намирали стопански постройки. Става въпрос за терен, който е на 500 метра от плажната ивица, уточни Лапчев.

Според него целта на това решение е била да се обособи общински път, който да осигури безпрепятствен достъп до плажа. Това е много важно, тъй като чрез него се преодолява ограниченият през последните години достъп за туристите до плажа "Силистар" от предишния собственик на имота. Съществуващият достъп до плажа представлява горски път, неотразен в кадастралната карта, преминаващ през частен имот, обясни Лапчев.

Кметът каза, че ако собствениците на имота предявят инвестиционни намерения, има процедура, при която Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите ще се произнесе допустими ли са те. Към момента в Община Царево не са постъпвали инвестиционни намерения за строителство на частния терен.

На отбивката за плажа "Силистар", където се проведе пресконференцията, пристигнаха екозащитници, които категорично се обявиха срещу решението на общинските съветници. Те смятат, че това е първа стъпка към застрояването на един от малкото диви плажове в страната. Имаше и представители на БСП.

Кметът на Царево информира, че след седмица в Царево ще се проведе кръгла маса, на която ще бъдат поканени всички заинтересовани страни по казуса "Силистар".