Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Бойко Борисов инспектира как върви източването на мазута в Созопол СНИМКИ: Елена Фотева
Премиерът Бойко Борисов инспектира как върви източването на мазута в Созопол СНИМКИ: Елена Фотева

"Осигурили сме почти 3 млн. лева за операцията в Созополq при която трябва да се източи мазутът от потъналия преди 100 години американски кораб. Единственото, което съм разпоредил аз, е да се спазват мерките за безопасност и да се пази животът на водолазите, за да не стане беля с някое от момчетата. Черно море е красиво, но и коварно, казват моряците ", това каза току що премиерът Бойко Борисов в Созопол. Той дойде на яхтеното пристанище, за да огледа техниката и оборудването, с които ще се проведе безпрецедентната за България подводна операция. 

Две български фирми - "Хидроремонт" Варна и "Диййп дайф", са ангажирани в акцията по източване на горивото от потъналия кораб, но тя все още не може да започне заради големите вълни. "В момента използваме времето, за да се мобилизираме, проиграваме всички възможни сценарии", каза Ивайло Иванов, представител на фирмата "Хидроремонт" Варна. 

Транспортният министър Ивайло Московски добави, че е спазена цялата процедура по избора на фирми, а отпуснатата сума е рампова. Може да се изразходи една част от нея в зависимост от количеството мазут на кораба. Прогнозите за максимално количество са около 600 - 650 тона, уточни транспортният министър. 

"Средствата са осигурени, фирмите са български, остава ни да се доверим на специалистите. В момента, в който ми докладваха за мазутните топчета, веднага разговарях с колеги водолази, включително и с Любен Дилов син. Екологията винаги е била водеща, а туризмът е важен за региона", коментира още Борисов.  Той допълни, че след като му били докладвани няколко варианта за справяне със ситуацията, е бил избран този с източване на горивото, за да може потъналият американски кораб, уцелен от немска мина през 1920 година, да се запази като атракция за гмуркачите. Премиерът каза още, че в момента няма криза с разлива на гориво, но се действа като в кризисна ситуация, за да може проблемът да се реши максимално бързо. Той не пропусна да благодари на водолазите, които преди около седмица се спуснаха до потъналия кораб и забиха чокове, за да се спре течът на гориво.

Според кмета на Созопол Панайот Рейзи в момента няма изтичане на мазут от потъналия кораб.